„M-au făcut să plâng”: Fotografiile făcute la o distanță de 15 ani arată viteza cu care s-au topit ghețarii elvețieni

„M-au făcut să plâng”: Fotografiile făcute la o distanță de 15 ani arată viteza cu care s-au topit ghețarii elvețieni
Fotografiile făcute la o distnță de 15 ani arată viteza cu care s-au topit ghețarii elvețieni, sursă foto: X

Un turist a postat fotografii „uimitoare” cu el și cu soția sa în același loc din Alpii elvețieni, la aproape 15 ani distanță, într-o pereche de fotografii care evidențiază viteza cu care încălzirea globală topește ghețarii.

Elveția a pierdut o treime din volumul ghețarilor din 2000

Duncan Porter, un dezvoltator de software din Bristol, a postat fotografii care au fost făcute în același loc la ghețarul Rhone în august 2009 și august 2024. Gheața albă care a umplut fundalul din prima poză s-a micșorat și în 2024 lasă la vedere roca gri.

„Nu o să vă mint, fotografiile m-au făcut să plâng”, a scris Porter într-o postare virală pe platforma de socializare X.

Poluarea cu carbon eliberată de arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii a încălzit planeta cu 1,3 ° C încă din timpurile preindustriale.

În Europa, care s-a încălzit de două ori mai repede decât media globală, verile mai fierbinți i-au forțat pe oamenii din regiunile muntoase să vadă cum ghețarii se topesc accelerat chiar în fața ochilor lor.

Postarea lui Porter a fost văzută de 3 milioane de oameni

Elveția a pierdut o treime din volumul ghețarilor din 2000, conform statisticilor oficiale, iar 10% au dispărut doar în ultimii doi ani.
Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a constatat că – în cel mai rău scenariu pentru încălzirea globală – „aproape toată masa ghețarilor” ar dispărea în secolele următoare la latitudini joase, în Europa centrală, Caucaz, vestul Canadei și SUA, nordul Asiei, Scandinavia și Noua Zeelandă.

Ghețarul Rhone s-a descurcat mai bine decât alții din Elveția, dar s-a micșorat cu aproximativ un sfert în deceniul și jumătate dintre cele două fotografii ale lui Porter.

„A fost un ghețar foarte impresionant”, a spus Sonia Seneviratne, un climatolog elvețian și coautor al unui raport IPCC, care a vizitat ghețarul în adolescență. „Este foarte trist să vezi acele imagini pentru că vezi cât de mari au fost schimbările.”
Utilizatorii platformei X au reacționat cu groază și durere la postarea lui Porter, care a fost vizualizată de 3 milioane de ori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:10 - Pâmântul va avea o nouă lună. Cum va putea fi văzut asteroidul și cât timp va sta în orbita planetei noastre
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”