Lupusul și alte boli autoimune afectează mult mai multe femei decât bărbați. Care e explicația

Lupusul și alte boli autoimune afectează mult mai multe femei decât bărbați. Care e explicația
Foto: Pixabay

Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații să sufere de boli autoimune, boli precum lupusul sau artrita reumatoidă, care apar atunci când sistemul imunitar își atacă în mod eronat propriile țesuturi.

Cromozomul X ar putea fi vinovat

Explicația pentru care femeile sunt mai afectate de bolile autoimune are legătură cu modul în care organismul gestionează cromozomul X suplimentar al femeilor, au raportat joi cercetătorii de la Universitatea Stanford – o descoperire care ar putea duce la modalități mai bune de a detecta o listă lungă de boli care sunt greu de diagnosticat și tratat.

Peste 24 de milioane de americani, după unele estimări până la 50 de milioane, au o boală autoimună – boli precum lupusul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă și alte zeci de astfel de boli. Aproximativ 4 din 5 pacienți sunt femei, un mister care a derutat oamenii de știință de zeci de ani.

O teorie este că cromozomul X ar putea fi un vinovat. La urma urmei, femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au un X și unul Y.
Sunt necesare mult mai multe cercetări, dar descoperirile s-ar putea să ne ofere o cale mai scurtă pentru diagnosticarea pacienților care arată clinic și imunologic destul de diferit.

Ce este lupusul și cât e de gravă această boală

Numele bolii este lupus eritematos sistemic (LES) și datează de la începutul secolului al XX-lea. Termenul de sistemic înseamnă că afectează mai multe organe, patologia fiind diferită de la caz la caz.

Eritematos vine din greacă și înseamnă roșu, de la iritațiile cutanate care apar în această boală. Termenul cel mai comun al bolii, lupus, este descrierea formei caracteristice pe care o are erupția care apare pe față, amintind de marcajele albe de pe capul unui lup. Ele seamănă cu un fluture.

Lupusul este o afecțiune gravă, care poate afecta pe oricine. Cel mai adesea este diagnosticat la femeile tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, și poate afecta diferite organe, dar în special pielea, articulațiile, sângele și vasele de sânge, rinichii și sistemul nervos central.

Nu se cunoaște cauza care duce la apariția afecțiunii și nici nu poate fi vindecată, dar există terapii eficiente, care pot menține suferința sub control.

Una dintre caracteristici o reprezintă perioadele acute, când toate simptomele și efectele bolii se intensifică, alternând cu intervalele de acalmie, când afecțiunea intră în remisie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`