Luna septembrie, cea mai călduroasă din istorie. Datele meteo îi îngrijorează pe cercetători / Ce se va întâmpla până la sfârșitul anului?

Luna septembrie, cea mai călduroasă din istorie. Datele meteo îi îngrijorează pe cercetători / Ce se va întâmpla până la sfârșitul anului?
Sursa foto: Shutterstock

Climatologii europeni au raportat că temperaturile globale înregistrate în luna septembrie au atins niveluri istoric de ridicate, depășind semnificativ recordurile anterioare.

Temperaturi istoric de ridicate în septembrie

Conform informațiilor furnizate de BBC, temperatura din luna trecută a depășit temperatura medie a lunii septembrie din intervalul 1991-2020 cu aproximativ 0,93 grade Celsius și a înregistrat o creștere de aproximativ 0,5 grade Celsius față de recordul anterior stabilit în anul 2020.

Specialiștii consideră că emisiile continue de gaze cu efect de seră, împreună cu influența fenomenului El Niño, au avut un rol semnificativ în cauzarea acestui fenomen de încălzire globală. Conform datelor furnizate de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice, luna septembrie a consemnat cel mai mare creștere în temperaturi în comparație cu media pe termen lung, din înregistrările care au fost menținute începând din anul 1940, transmite Spotmedia.ro.

În septembrie, temperaturile au atins recorduri după ce a fost cea mai caldă vară din emisfera nordică. Cercetătorii se tem că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat. Climatologul Zeke Hausfather a numit luna septembrie absolut îngrozitoare”. Europa a înregistrat o depășire de 2,5 grade față de media pe termen lung.

Creșterea temperaturilor globale alarmează liderii înaintea COP28

În septembrie, diferența de temperatură față de perioada pre-industrială a ajuns la 1,75 grade Celsius, cea mai mare valoare lunară înregistrată vreodată. În 2015, liderii de la Paris au acordat prioritate menținerii creșterii globale a temperaturilor sub 1,5 grade Celsius în acest secol.

Datele din septembrie nu încalcă Acordul de la Paris, dar dezvăluie o tendință îngrijorătoare. 2023 se anunță ca cel mai cald an înregistrat, cu o temperatură medie depășind recordul din 2016. În plus, căldura extremă a continuat și în octombrie, cu recorduri de temperatură în Spania.

Încălzirea globală se va accentua pe măsură ce evenimentele El Niño ating apogeu, eliberând căldură suplimentară în atmosferă. Acest lucru se adaugă la încălzirea pe termen lung cauzată de activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili. Presiunea asupra liderilor politici de a acționa este tot mai mare înaintea summit-ului COP28 din noiembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`