Ce este luna roz, fenomenul spectaculos vizibil vineri seara

Vineri, 5 iunie, românii vor putea admira un fenomen extraordinar pe cer: luna de culoare roz, cu aproape o treime mai strălucitoare şi mai maredecît în mod obișnuit.

Fenomenul se remarca prin luminozitatea puternica pe care o capata cerul este așteptat să își atingă apogeul la 22:12, ora României și va fi vizibildin Australia, Asia, Africa, Europa și America de Sud,dar nu și din America de Nord,dar la ore diferite, in functie de miscarea pamantului.

Meteorlogii au anunțat că cerul va fi senin, iar cantitatea de precipitații va fi relativ scăzută semnificativ, motiv pentru care sau luna roz va putea fi observată cu ușurință.

Ce însemnăluna roz

Luna plină din iunie este cea de-a șasea a anului 2020, totodată a doua eclipsă de Lună din acest an și mai este numită și „Luna Căpșună”, așa cum era cunoscută de nativii americani,nu pentru ca ar avea, neaparat, culoarea roz, ci mai degrabă pentru căcoincidea cuperioada anului în care se coceau aceste fructe.
În Europa, unde căpșunile au fost necunoscute, luna plină din lunaiunie era cunoscută caluna trandafirie, pentru că iunie este luna în caregrădinile de trandafiri ating apogeul înfloririi.

Deși lunapoate părea că are o nuanță roșiatică în iunie, aceasta este doar o coincidență care se poate întâmpla cu luna în orice moment al anului. Practic, culoarea lunii nu se schimbă dar, potrivit Nasa, poziția sa joasă poate da uneori lunii pline o culoare roșiatică sau trandafirie.

Cum se produce luna roz

În seara de 5 iunie 2020, satelitul natural al planetei nostrese va alinia cu Soarele și Pământului, iar oamenii vor putea să urmărească fenomenul inedit în următoarele trei zile. Luna plină din iunie va coincide cu o eclipsă lunară penumbrală. O eclipsa lunară penumbrală are loc atunci când Luna se mișcă prin partea slabă și exterioară a umbrei Pământului numită penumbră. Cu toate acestea, umbra nu va acoperi complet luna.

Luna plină este un fenomen astronomic care apare atunci când Luna se află în partea opusă a Pământului de Soare și putem vedea partea Lunei, orientată către Pământ, complet luminată. În majoritatea anilor, există 12 luniluni pline, adică una în fiecare lună. Cu toate acestea, calendarul nostru nu este perfect sincronizat cu evenimenteleastronomice, prin urmare, din când în când, un an are 13 luni pline. În 2020, există 13 faze de lună plină. În luna octombrie, Luna va apărea în forma sa cea mai plină lună, conform Space.com.

Următoarea eclipsă de Lună prin penumbră, vizibilă şi din România, va avea loc pe data de 5 iulie 2020.

Cât de des apare o lună plină?

O lună plină apare la fiecare 29,5 zile, atunci când Luna este complet iluminată de razele Soarelui șiatunci când Pământul este aliniat direct între Soare și Lună.
O eclipsă lunară se formeazăatunci când Pământul trece printreSoare și Lună, aruncând astfel o umbră peste Lună. Există trei tipuri de eclipse lunare: eclipsa lunară totală, eclipsa lunară parțială și eclipsa lunară penumbrală. În timpul unei eclipse lunare penumbrale, Luna se mișcă prin partea exterioară a umbrei Pământului, devenind astfel foarte slabă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`