Lumina albastră și sănătatea ochilor: Cum afectează lumina albastră ochii și ce poți face pentru a te proteja

Lumina albastră și sănătatea ochilor: Cum afectează lumina albastră ochii și ce poți face pentru a te proteja

Ai idee cum dispozitivele pe care le folosești în fiecare zi iți pot afecta sănătatea ochilor? Dacă răspunsul este “nu”, citește în continuare pentru a afla mai multe.

Petrecem ore în șir în fața ecranelor în fiecare zi. Fie că este vorba despre calculatoare, telefoane, sau alte dispozitive, ochii noștri sunt ațintiți asupra ecranelor constant. Statisticile arată că petrecem între 7 și 10 ore în fața ecranelor. Asta e cam mult!

Timpul prelungit petrecut în fața ecranelor poate fi dăunător pentru ochi. De ce? Pentru că toate dispozitivele digitale pe care le folosim emit o lumină ce se numește „lumină albastră”, care este o lumină de mare intensitate ce poate cauza probleme sănătății ochilor. Studiile arată că lumina albastră poate deteriora retina, stratul subțire de celule din spatele globului ocular. Dar asta nu e tot. Lumina albastră poate avea o serie de efecte negative asupra sănătății ochilor.

Citește în continuare pentru a afla ce este lumina albastră, cum îți afectează ochii, și ce poți face pentru a te proteja de aceasta.

Sursa imaginii: https://unsplash.com/photos/z65bg9SI-9I

Ce este lumina albastră și cum ne afectează?

Înainte de toate, hai să ne asigurăm că înțelegi ce este lumina albastră.

Lumina albastră este o lumină cu intensitate puternică, ce poate proveni din mai multe surse, inclusiv soarele și dispozitivele digitale. Lumina albastră nu este neapărat rea, având în vedere că aceasta ne poate ajuta să fim mai alerți și să avem o dispoziție mai bună. Cu toate acestea, indiferent de sursă, expunerea prelungită la lumina albastră nu este sănătoasa pentru ochi.

Totuși, când vine vorba despre lumina albastră provenită de la dispozitivele digitale, specialiștii sunt îngrijorați de faptul că aceste dispozitive sunt adesea ținute foarte aproape de ochi. În plus, timpu petrecut în fața acestor ecrane crește pe zi ce trece.

Dispozitivele precum telefoanele, calculatoarele, tabletele și televizoarele cu ecran plat transmit unde foarte puternice de lumină albastră. Și, având în vedere că oamenii petrec din ce în ce mai mult expunându-se acestei lumini ce provine din surse digitale, ochii lor devin din ce în ce mai expuși la riscuri.

Care sunt efectele negative ale luminii albastre?

  • Întreruperea ritmului circadian
  • Epuizarea ochilor cauzată de dispozitive digitale, care include simptome precum vedere încețoșata, dificultăți de focalizare, ochi uscați și iritați, dureri de cap, gât, și spate
  • Potențiala deteriorare permanentă a ochilor cauzată de degenerarea musculară ce vine odată cu vârsta, care poate duce la pierderea vederii.

De ce are lumina albastră atât de multe efecte negative asupra sănătății ochilor?

Dovezile medicale arată că lumina albastră poate contribui la distrugerea celulelor ce se află în centrul retinei. Retina este o peliculă foarte subțire ce acoperă interiorul globului ocular. Această peliculă poate fi afectată de radiațiile cu energie puternică ce sunt cauzate de lumina albastră, penetrând pigmentul maculare ce se găsește în ochi. Pentru că lumina albastră afectează densitatea pigmentului maculare, reducând-o, există un risc ridicat de fi afectat de degenerare maculară accentuată de vârsta.

Mai mult de atât, ochii noștri nu pot bloca lumina albastră. Corneea și lentilele au abilitatea de a bloca razele UV să atingă retina, ce este sensibilă la lumină. Aparent, mai puțin de 1% dintre razele UV de la soare ajung la retină, chiar dacă nu folosești ochelari de soare când ieși din casă.

Totuși, lumina albastră de la dispozitivele digitale trece prin cornee și lentile, ajungând la retină.

Cum să iți protejezi ochii de lumina albastră

Știm deja că lumina albastră este dăunătoare pentru sănătatea ochilor. Totuși, în lumea modernă de astăzi, estice imposibil să evităm aceste dispozitive. Datele sugerează că mulți dintre noi petrecem majoritatea timpului privind la ecranele digitale. Asta se întâmpla pentru că aproape toate activitățile noastre se petrec online. Folosim aceste dispozitive pentru a lucra, socializa cu prietenii, face cumpărături, sau pentru a ne distra.

Deci, dacă nu putem renunța la a folosi dispozitive digitale, ce putem face pentru a ne proteja ochii de efectele negative ale luminii albastre pe care o produc aceste dispozitive? Ei bine, există o mulțime de sfaturi simple pe care e putem urma pentru a ne proteja ochii.

Amintește-ți să clipești

Sigur, asta poate suna absurd, având în vedere că oamenii clipesc de 15-20 de ori pe minut fără să își dea seama conștient de asta. Clipitul ne păstrează ochii lubrifiați.

Totuși, când ochii noștri se concentrează pe un obiect, cum ar fi un ecran, pentru o perioadă lungă de timp, ritmul clipitului scade la 3-4 ori pe minut. Deci, tinzi să clipești mai Puțin când te uiți la un ecran, ceea ce determină uscarea ochilor și senzația de oboseală.

Investește într-o pereche de ochelari pentru calculator.

Ochelarii pentru calculator sunt cea mai bună soluție să iți protejezi ochii de lumina albastră emisă de dispozitive. Ochelarii pentru calculator sunt special creați pentru a reduce strălucirea, crește contrastul, maximiza ceea ce vezi pe computer, dar și pentru a bloca o mare parte din lumina albastră ce vine de la ecran.

O pereche de ochelari pentru calculator îți va ajuta ochii să se relaxeze când lucrezi pentru o perioadă extinsă de timp în fața unui calculator, reducând oboseala ochilor.

Folosește filtre de protecție pentru ecran, împotriva luminii albastre

Filtrele de protecție împotriva luminii albastre ajută la protejarea ochilor blocând 30% până la 60% din lumina albastră ce provine de la ecranele pe care le folosești. Aceste filtre nu sunt deloc costisitoare și absorb o mare parte din lumina albastră la care ai fi expus în mod normal.

Filtrele de protecție împotriva luminii albastre sunt în special folositoare pentru cei ce au tendința de a folosi dispozitivele mobile înainte de a dormi, pentru că ajută la prevenirea insomniei ce poate fi cauzată de lumina albastră.

Odihnește-ți ochii

Dacă nu ai de ales și trebuie să petreci o mare parte din timp în fața calculatorului, măcar asigură-te că dedici câteva secunde pentru a iți odihni privirea, îndepărtându-te de ecran. O metodă simplă pentru a face asta este să folosești regula 20-20-6, care presupune că, la fiecare E de minute petrecute în fața calculatorului, să privești pentru cel Puțin E de secunde la un obiect ce se află la 6 metri depărtare. Tehnica aceasta te va ajuta să eviți oboseala ochilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său
21:16 - Putin îl laudă pe Trump pentru afirmaţiile sale „sincere” despre dorinţa de a pune capăt „conflictului” din Ucraina
21:01 - Gabriel Zetea: PSD a demonstrat în ultimii ani că nu va face niciodată o alianță cu AUR și cu partidul SOS al lui Șoșoacă. PSD poate să fie acuzat de un blat doar cu PNL, pentru că doar cu ei am candidat împreună (VIDEO)
20:56 - Beyoncé se va alătura campaniei democratei Kamala Harris la mitingul din Houston
20:42 - Lucian Romașcanu: „Să vedem cum explică Rareș Bogdan că i-a spus lui Becali că-l votează în turul 2 pe Simion împreună cu tot partidul” (VIDEO)
20:33 - Reacția unui turist din Brazilia, care a mers pe Dealul Patriarhiei, la pelerinajul de Sf. Dumitru. Ce a spus când a văzut atâta lume acolo
20:25 - Cel puțin 17 persoane, aproape toate femei și copii, au murit în urma atacului israelian asupra unei școlii transformate în adăpost, în Gaza
20:01 - Un manuscris original al cărții „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry, care are corecturi făcute chiar de autorul francez, este scoasă la vânzare cu cel puțin 1,25 milioane de dolari
19:51 - Un post de radio și-a înlocuit toți prezentatorii cu inteligența artificială. Reacțiile dure nu au întârziat să apară