Ludovic Orban se întâlnește, luni, cu reprezentanții Federației Sanitas: Discuțiile, după ce, în urmă cu câteva zile, sindicaliștii au declanșat greva japoneză

Ludovic Orban se întâlnește, luni, cu reprezentanții Federației Sanitas: Discuțiile, după ce, în urmă cu câteva zile, sindicaliștii au declanșat greva japoneză
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban se întâlnește, luni, cu reprezentanții Federației Sanitas. Întrevederea, la care vor participa și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, are loc în contextul în care, miercuri, peste 32.000 de membri ai organizațieisindicale din sănătate din toată țara au declanșatgreva japoneză, o formă de protest care nu presupune întreruperea activităţii. Discuțiile dintre reprezentanții Guvernului și cei ai Federației Sanitas sunt programate, la ora 13.00, la Palatul Victoria, potrivit unui anunț făcut de Biroul de presă al Executivului.

Ludovic Orban, Nelu Tătaru și Florin Cîțu, discuții cu reprezentanții Federației Sanitas, la Palatul Victoria

Sindicaliștii au intrat în grevă japoneză nemulțumiți de condițiile de muncă. Totodată ei cer ”deblocarea posturilor pentru cele două sisteme şi respectarea legislaţiei cu caracter salarial” și anunță că dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate, pe 15 octombrie vor picheta Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi, apoi, Ministerul Finanţelor.

„Au continuat să îşi îndeplinească sarcinile zilnice chiar dacă sunt, incontestabil, epuizaţi şi lipsiţi de orizont atât în ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă cât şi acordarea tuturor drepturilor salariale în vigoare. Salariaţii din sănătate, asistenţă socială, direcţiile de sănătate publică, unităţile de asistenţă medico-socială, serviciile de ambulanţă, medicina şcolară vor continua protestul început, cu acceaşi decenţă, fără întreruperea activităţii, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienţii, aşteptându-se ca autorităţile române să înţeleagă că trebuie să respecte legea, să îşi respecte angajaţii şi mai ales să respecte întreaga populaţie a acestei ţări care în situaţia epidemiologică actuală are toate şansele să devină rând pe rând pacient”, au transmis sindicaliștii, printr-un comunicat de presă.

Reprezentant al sindicaliștilor: Vom căuta să ne manifestăm prin toate metodele pe care le avem la îndemână. Dacă va fi cazul ne vom adresa și instanței

”Federaţia SANITAS solicită pe această cale organizarea unei întâlniri de urgenţă cu participarea primului-ministruLudovic Orbanşi a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluţii optime pentru revendicările membrilor noştri. (…) În lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgenţă la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv ai Federaţiei SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanşagrevajaponeză în toate unităţile sanitare din ţară şi în cele de asistenţă socială, urmând să anunţăm în scurt timp calendarul acţiunilor revendicative următoare!”, au mai transmis reprezentanțiii organizației sindicale.

Într-o declarație pentru B1.ro, Iulian Cozianu, reprezentant al organizației Sanitas, a precizat că deși greva japoneză nu presupune întreruperea activității, unele voci din rândul sistemului medical cer oprirea lucrului.

“Sigur că există voci care doresc să oprească activitatea, dar noi vom face ceea ce este permis din punct de vedere legal. Știm că este stare de alertă și prevedere actelor normative care ne dau voie să ne manifestăm sunt limitate. Chiar și acțiunile de protest în stradă sunt limitate la maxim 100 de persoane. Dar vom căuta să ne manifestăm prin toate metodele pe care le avem la îndemână. Dacă va fi cazul ne vom adresa și instanței”, a declarat Iulian Cozianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`