Ludovic Orban: Refacerea învățământului profesional și tehnic. PSD a distrus literalmente învățământul profesional (VIDEO)
Premierul Ludovic Orban spune că una dintre prioritățile Guvernului pe care îl conduce este adaptarea sistemului de educație la nevoile de pe piața muncii, precum și refacerea învățământului ternic și profesional. Stabilirea cifrelor de școlarizare trebuie făcută în urma consultării cu autoritățile locale și cu reprezentanții mediului de afaceri astfel încât absolnevții să poată răspunde solicitărilor de pe piața muncii.
Ludovic Orban: O prioritate este adaptarea sistemului de educație din România la nevoile pieței muncii
”Pentru noi reprezintă o prioritate adaptarea sistemului de educație din România la nevoile pieței muncii, care sunt într-o continuă evoluție, la nevoia care există în zona investitorilor, în zona companiilor. Trebuie aplicată legea. În stabilirea cifrei de școlarizare trebuie o consultare foarte serioasă a autorităților locale, a mediului de afaceri, astfel încât, dacă avem nevoie de maiștri în domeniul construcției de mașini, de tinichigii auto, de macaragii sau orice meserie să nu facem liceu de croitorie. Această adaptare a cifrei de școlarizare este extrem de necesară și va fi o prioritate pentru noi.
De asemenea, refacerea învățământului profesional și tehnic, am anunțat-o deja ca o prioritate. Din păcate, PSD, în urmă cu 16 ani, a distrus literalmente învățământul profesional. La ora actuală, chiar dacă mai există licee tehnice sau școli profesionale, înzestrarea lor este aproape egală cu zero, nu a existat deloc o modernizare, aproape că nu mai sunt maiștri care să îi învețe meserie pe copii, iar obiectivul nostru este să aducem fonduri europene pentru modernizarea acestor școli, să facem parteneriate cu mediul de afaceri pentru a transpune sistemul dual din Germania, Austria, Elveția, în practică, astfel încât mediul de afaceri să se implice în susținerea liceelor tehnice, școlilor profesionale și în parteneriate la nivel universitar pentru a pregăti oameni în special în domeniul tehnic.
Perioada care va urma va fi o perioadă de investiții masive și noi avem nevoie să ne adaptăm la toate aceste investiții care vor urma”, a declarat Ludovic Orban, vineri, aflat în județul Mehedinți, după prezentarea proiectului noii termocentrale Romgaz-GSP Power.
A început noul an școlar. Situația unităților de învățământ din România în contextul pandemiei
După șase luni de pandemie, luni începe prima zi de şcoală. Trei milioane de copii intră în noul an şcolar, în condiții speciale, în plină pandemie de COVID-19. Dintre aceștia, 100.000 nu-și vor putea ocupa locul în bancă, ci vor studia de acasă, online. Asta la nivel teoretic, pentru că în practică, NU toți au tablete și acces la internet. Cu câteva ore înainte de debutul anului şcolar, Ministrul Educaţiei a anunţat care estesituaţia unităţilor de învăţământdin România. Peste 260 de școli vor începe cursurile în scenariul roșu, iar aproape 5.000, în scenariu galben.Monica Anisiea mai anunţat că peste 100 de cadre didactice sunt spitalizate din cauza COVID-19, iar aproape 300 de află în carantină.
Scenariul verde presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. În scenariul galben vor participa fizic la cursuri toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a și vor reveni parțial (prin rotație de 1-2 săptămâni) elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Iar scenariul roșu presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități sau lecții online.
Ludovic Orban: Refacerea învățământului profesional și tehnic. PSD a distrus literalmente învățământul profesional