Ludovoic Orban a anunțat, joi, că pensia minimă va crește din 2021, însă procentul depinde de evoluția indicatorilor economici.
„Fireşte că pensia minimă va fi mărită. Cu cât? Vom vedea pentru că eu v-am spus: creşterea pensiilor trebuie să fie în acord cu nişte indicatori economici – creşterea economică, rata inflaţiei. Noi vrem să creştem pensiile şi în acelaşi timp să creştem puterea de cumpărare a pensiilor, doar în baza unei dezvoltări economice care se bazează pe creşterea economică serioasă”, a afirmat Orban dupăvizita de lucru la Spitalul Metropolitan Monza.
Noua lege a pensiilor prevede înlocuirea punctului de pensie cu valoarea punctului de referinţă în anul 2021.
Practic creşterea resimţită de un pensionar va fi egală cu: (stagiul complet de cotizare/25) / indicele de corecţie de care a beneficiat.
De exemplu pentru un bărbat pensionat în anul 2019: (35/25)/1,2 = 1,1667, deci o majorare de 16,67%, susţin specialiştii.
Noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR):
Din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de pensie va ajunge, aşa cum este precizat şi în Programul de Guvernare, la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerii sarcinii fiscale.
De altfel, CNPP aminteşte că pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS şi CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016.