Ludovic Orban, la Ministerul Educației: Procesul de achiziţie de tablete continuă la toate nivelurile (VIDEO)

Publicat: 02 10. 2020, 15:14
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, într-o conferință de presă, la Ministerul Educației, că procesul achziției de tablete pentru elevi continuă atât la nivelul Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), cât şi al inspectoratelor şcolare şi administraţiilor locale.

Ludovic Orban anunță că se continuă procesul achiziției de tablete pentru elevi

Întrebat dacă în cazul în care s-ar pune problema închiderii școlilor, autoritățile sunt pregătite să facă față organizării cursurilor exclusiv online, premierul a răspuns: „Deja există o pregătire pentru că în foarte multe judeţe se face fie în clasă, fie în sistem mixt, hibrid, fie sunt câteva sute de şcoli în care predarea se face în exclusivitate online. Procesul de achiziţie de tablete continuă la toate nivelurile, şi la nivelul ONAC-ului şi la nivelul inspectoratelor şcolare şi la nivelul administraţiilor locale, vom adapta ghidul solicitantului astfel încât, fiind o cerere mai mare decât oferta, vom verifica nivelul maxim al preţului de la 200 de euro la 250 de euro cel mai probabil. De asemenea, vom ţine cont de caracteristicile tehnice care sunt necesare astfel încât să nu impunem caracteristici tehnice nenecesare pentru desfăşurarea învăţământului online”.

Orban: Am solicitat inspectoratelor să fie active, să găsească soluţii

În acest context, premierul a precizat că a cerut inspectoratelor şcolare să contacteze inclusiv firme specializate în domeniu care să poată pune la dispoziție tablete sau laptopuri care să poată fi folosite de elevi pentru cursurile online.

„Am solicitat inspectoratelor să fie active, să găsească soluţii, să identifice, inclusiv să ia legătura cu firme care au activitatea în domeniu, care pot să pună la dispoziţie eventuale tablete sau laptopuri sau mijloace de comunicare prin care să se poată permite accesul elevilor. De asemenea, ştiţi că avem şi programul de creştere a numărului de şcoli care sunt conectate la internet. De asemenea, programul de creştere a acoperirii în localităţi în care nu există acoperire. Suntem într-un proces de reducere la maximum posibil a numărului de copii care să nu poată să participe la procesul educaţional din motive legate de faptul că nu au tabletă sau nu au acces la internet”, a mai spus Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarațiile premierului vin în contextul în care, în cadrul aceleiași conferințe, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că aproape 160 de elevi și peste 70 de cadre didactice și personal auxialiar din școlile din România s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultima săptămână. Este vorba despre 158 de elevi și 73 de cadre didactice și nedidactice, cre au fost testați pozitiv cu coronavirus în ultimele șapte zile.

Ministerul Educației: În 344 de școli din România cursurile se țin exclusiv online

Potrivit situației școlilor din România în ceea ce priveștescenariile de funcționare, ținând cont de situația epidemiologică locală actuală, 12.704unități de învățământ sunt încadrate în scenariul 1, adică cursurile se țin în instituții, față în față, 4.608se încadrează în scenariul 2, carepresupune participarea zilnicăa tuturor elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu și 344de unități de învățământ sunt înscenariul 3, adică toate cursurile se ținonline.