Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că obiectivul autorităților din România este ca oamenii să reușească să ducă o viață cât mai apropiatăde normal, în contextul pandemiei de coronavirus. Șeful Guvernului a făcut această precizare, întrebat dacă sunt luate în calcul măsuri drastice de închidere a activităților și de limitare a deplasărilor, cum au fost impuse, de exemplu, în Israel.
”În Israel a fost lockdown aproape total. Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viață cât mai normală, economia să funcționeze la parametri obișnuiți, toate activitățile, în măsura în care este posibil, să se desfășoare astfel încât viața omului să fie cât mai puțin afectată de epidemie. Putem să atingem aceste obiective doar dacă avem cooperarea societății, în ansamblul său, a tuturor companiilor, instituțiilor, a tuturor formatorilor de opinie, mass-media, primarilor proaspăt aleși. Repectarea normelor de protecție sanitară este aceea care poate să permită derularea unei vieți normale fără ca virusul să atingă nivele care să ne impună să luăm decizii restrictive. (…) Noi am preferat o abordare locală, care să țină cont de nivelul de răspândire a virusului în comunități. Măsurile sunt luate în comunități locale”, a spus Ludovic Orban.
Premierul a vorbit și despre modul în care se face raportarea noilor infectări cu coronavirus.
”E un mod standardizat realizat de țările europene. Avem niște restrângeri generate de datele personale, dar comunicăm în standardele care se comunică la nivel european”, a precizat Orban.
Referindu-se la pragurile privind rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori, în funcție de care autoritățile pot impune noi restricții, premierul a spus: ”Ăsta e sistemul de evaluare, se cumulează cazurile din ultimele 14 zile pentru a stabili rata de răspândire în comunitate aa virusului. Este un sistem pe care nu-l folosim numai noi. Sigur, fiecare țară a folosit diferite praguri. Noi am folosit pragul 1 la mie, 1,5 la mie, 3 la mie, evident, pe baza evaluărilor făcute de specialiștii epidemiologi, infecționiști. Ei au propus aceste praguri pe care noi le implementăm și pentru fiecare depășire de prag luăm un anumit set de măsuri”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
România a depășit, vineri, pragul de 5.000 de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus. Potrivit datelor anunțate de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost înregistrate 5.028 de cazuri noi de COVID-19. Astfel, numărul îmbolnăvirilor confirmate de la debutul pandemiei pe teritoriul României a ajuns la 201.032. În același timp,144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.
Totodată, de joi până vineri, încă 82 de decese legate de această boală infecțioasă au fost înregistrate în România, bilanțul total al victimelor, la nivel național fiind de 6.245.
În acest moment, în spitalele de profil din țară, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427, dintre care 782 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă.
De la debutul crizei sanitare și până în prezent, în România au fost prelucrate 3.002.800 de teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.