Ludovic Orban, în vizită la DSP București: A fost introdus un nou sistem de call center. Obiectivul cel mai important este ca imediat ce o persoană a fost diagnosticată pozitiv, să se realizeze ancheta epidemiologică în maxim 24 de ore
Premierul Ludovic Orban a făcut, sâmbătă, o vizită la Direcția de Sănătate Publică București, la finalul căreia a anunțat o serie de măsuri care au ca scop eficintizarea activității instituției în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus. Astfel, șeful Guvernului a anunțat că începând de sâmbătă a fost introdus un nou sistem de call center care poate fi apelat de pacienți.
Premierul Orban a făcut o vizită la DSP București: Ce măsuri au fost anunțate pentru eficientizarea activității instituției
”Datele care sunt solicitate pacienților care urmează să fie testați – echipele ambulanței sau echipele DSP trebuie să completeze niște date minime: CNP, adresa de pe cartea de identitate, adresa la care stă efectiv pacientul, telefonul mobil și adresa de mail, pentru comunicarea datelor. Comunicarea între centru și pacienții cărora li s-au prelevat probe și DSP – la ora actuală, centrele de testare transmit către DSP, pe mail, toate buletinele de analiză pentru fiecare persoană. Nu e un soft dedicat care să poată să intre într-o bază de date și să genereze toate procedurile. (…) Deci, de la centru, practic, toate buletinele de analize trebuie să vină într-un soft dedicat, el există, trebuie doar ca centrele să opereze această introducere și să transmită nu numai certificatul scanat, ci să intoducă datele într-o bază de date.
De asemenea, centrul să comunice și către DSP, și către pacient. Procedura de evaluare a stării de sănătate – la ora actuală, procedura se face doar în spitale, unde există o perioadă de așteptare până există locuri. (…) De astăzi a fost introdus un nou sistem de call center în care persoana care sună, dacă este pozitivă trebuie să apese pe tasta 1, unde i se pun la dispoziție informații, dacă este persoană de contact, dacă are nevoie de decizia DSP pentru obținerea concediului medical, iar la punctul 6 – dacă dorește alte informații și nu este mulțumită de informațiile pe care le-a obținut în cele cinci opțiuni anterioare, ajunge în contact cu operatorii de la call center. Mai e necesară o creștere a personalului, nu foarte mare. E clar că a crescut numărul de cazuri și este nevoie de o îmbunătățire, o fluidizare a tuturor proceurilor. Obiectivul cel mai important este ca imediat ce o persoană a fost diagnosticată pozitiv, să se realizeze ancheta epidemiologică într-un timp cât mai scurt, maxim 24 de ore, astfel încât să fie identificate persoanele cu care a intrat în contact și să se poată dispune carantinarea”, a explicat Ludovic Orban.
În timpul vizitei sale la DSP București, premierul a preluat și câteva apeluri venite de la cetățeni.
”Unii s-au interesat de rezultatul testului, aţii mi-au comunicat că încă nu le-a venit decizia DSP care este necesară ca persoană de contact pentru obţinerea concediului medical, alţii mi-au comunicat diferite situaţii. A fost o experienţă interesantă şi mă bucur că am putut să văd activitatea de la firul ierbii şi problemele cu care se confruntă personalul, medical şi personalul DSP. (…) Chiar un interlocutor, după ce a comunicat cu mine, mi-a zis că după cum vorbesc pot să fac o carieră politică. Dar nu m-a recunoscut, după aia şi-a dat seama, după aia m-a recunoscut”, a spus Ludovic Orban.
Orban, despre creșterea numărului de infectări:Avem nevoie de colaborarea cetățenilor
În ceea ce privește estimările potrivit cărora România ar putea ajunge chiar și la 4.000 de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus, premierul a precizat: ”Toată mobilizarea pe care am făcut-o la nivelul instituțiilor are ca obiectiv să reducem cât mai mult posibil numărul de infectări. (…) Avem nevoie de colaborarea cetățenilor pe care încă o dată îi îndemn să respecte regulile de protecție a sănătății publice”.
În acest context, Orban a spus că o incidență foarte mare în răspândirea virusului o au evenimentele, adică nunți, botezuri, mese festive, petreceri și astfel de activități în care oamenii nu se protejează și participă într-un număr mare.
O altă cauză a răspândirii virusului în ultima perioadă a fost organizarea de petreceri în urma câștigării alegerilor locale, a mai spus premierul.
”Petrecerile de după victorii. Și acolo au existat persoane care au fost infectate. În fiecare localitate, după victorie, echipa care a câștigat a sărbătorit și au fost 10, 20, 50, 100 de persoane. Mulți au participat la aceste sărbătoriri fără să se protejeze, fără să poarte mască”, a mai menționat Orban.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă,că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 3.517 de noi cazuri de infectare cucoronavirus, un nou record negativ pentru România de la debutul pandemiei și până în prezent. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 571 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Un record este consemnat și în privința pacienților internați în secțiie de terapie intensivă – 629. Totodată, de vineri până sâmbătă au fost înregistrate 59 de noi decese în rândul pacienților cucoronavirus.În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost prelucrate 29.284 de teste.