Ludovic Orban, după ce OMS a recomandat redeschiderea școlilor: Obiectivul nostru este să reducem numărul de infectări zilnice, să păzim sănătatea oamenilor

Publicat: 20 11. 2020, 19:32
Foto: gov.ro

Obiectivul Guvernului este acela de a reduce numărul infectărilor cu coronavirus, a declarat premierul Ludovic Orban, referindu-se la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la redeschiderea școlilor, în actualul context al pandemiei de coronavirus.

OMS recomandă statelor să redeschidă școlile. Precizările premierului Ludovic Orban

Întrebat, vineri, la Suceava, dacă Ministerul Educației sau Guvernul României au în vedere redeschiderea unităților de învățământ, prim-ministrul a răspuns: „Deocamdată obiectivul nostru este să reducem numărul de infectări zilnice, să păzim sănătatea oamenilor, să avem grijă ca un număr cât mai mic de români să se îmbolnăvească, prin aplicarea fermă a tuturor măsurilor pe care le-am luat”.

De asemenea, întrebat dacă autoritățile se gândesc să apeleze și la alte companii pentru achiziționarea unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus, pe lângă cele cu care Comisia Europeană a încheiat deja contracte, Orban a evitat să ofere un răspuns.

„Nu vă dau acum un răspuns. V-am anunţat că am dispus măsurile pentru constituirea Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare. Este în curs de elaborare strategia de vaccinare şi în cadrul acestei strategii de vaccinare veţi primi răspuns la toate întrebările legate de acest subiect. Preşedinte României consideră problema vaccinării o problemă de siguranţă naţională. Domnul preşedinte Iohannis a organizat întâlniri de lucru o bună perioadă de timp pe această temă şi ele vor continua. Noi vom lua toate măsurile astfel încât să putem să oferim fiecărui român care vrea să se vaccineze posibilitatea de a se vaccina”, a declarat Ludovic Orban.

OMS: Trebuie să asigurăm educaţia pentru copiii noştri

Reprezentanții OMS au precizat, joi, că autoritățile ar trebui să facă eforturi pentru a menține deschise unitățile de învățământ în timpul pandemiei pentru că „trebuie să asigurăm educaţia pentru copiii noştri”.

Începând din 9 noiembrie, toate școlile din România au fost închise, cursurile desfășurându-se exclusiv online, măsură dispusă de autorități în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus.

Situația actualizată a cazurilor de COVID-19 în România

Potrivit raportării de vineri a Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 9.272 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 și un număr de 160 de decese legate de această boală infecțioasă înregistrate. Autoritățile au precizat că, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.548, iar dintre acestea1.139 sunt internate la ATI.

Astfel, de la începutul pandemiei de coronavirus și până acum, în România s-au înregistrat 403.123 de cazuri de infectare, dintre care 278.676. Bilanțul deceselor a ajuns la 9.756.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.844.732 teste. Dintre acestea, 36.453 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.299 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 15.154 la cerere.