Ludovic Orban, discuție cu reprezentanții cadrelor medicale. Revendicările Sanitas și rezultatele negocierilor (VIDEO)

Ludovic Orban, discuție cu reprezentanții cadrelor medicale. Revendicările Sanitas și  rezultatele negocierilor (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Sindicaliştii din Sănătate au ieşit mulţumiţi de la discuţiile cu premierul Ludovic Orban. Potrivit liderilor Sanitas, şeful Guvernului i-a asigurat că vor primi toate stimulentele promise şi că se va mări şi salariul, informează B1 TV. Negocierile au loc în condițiile în care, de aproape o săptămână, cei peste 100.000 de membri ai Federației Sanitas sunt în grevă japoneză.

Rezultatul discuțiilor dintre reprezentanții Sanitas și Guvernul Orban

Stimulentul de risc care se acord în această perioadă cadrelor medicale a fost unul din subiectele de discuţie dintre reprezentanţii sistemului sanitar şi premierul Ludovic Orban.

„Stimulentul de risc: ministrul de Finanţe ne-a confirmat astăzi (luni – n.r.) că nu au fost cheltuite toate sumele care au fost alocate cu această destinaţie. Probabil că undeva între instituţiile publice a existat un blocaj. Vor relua discuţiile cu preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi sperăm ca de săptămâna viitoare să vorbim de acordarea acelui stimulent”, a explicat Iulian Pope, vicepreşedinte Sanitas.

Un alt spor cerut de reprezentanţii sistemului medical este cel în asistenţa socială. Un alt drept de care, spun ei, nu beneficiază.

„Am mai vorbit legat de stimulent pentru asistenţa socială. Aici sunt dificultăţi de aplicare a legislaţiei actuale. Premierul ne-a asigurat de sprijin pentru acordarea stimulentului în asistența socială, mai ales pentru colegii noştri care au fost izolaţi la locul de muncă în perioada Sărbătorilor Pascale”, a mai precizat Pope.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cât despre deblocarea posturilor în unitățile sanitare, liderii de sindicat au afirmat că Executivul a agreat măsura, aceasta urmând a fi reglementată într-un act normativ.

Aceștia au mai spus că au discutat și despre acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială. Guvernanții au spus doar că „vor evalua impactul bugetar și vom continua discuțiile până la elaborarea bugetului financiar pentru anul 2021”.

Reprezentanții Sanitas afirmă că vom susține în continuare această revendicare, dat fiind că, din evaluarea lor, suma necesară estimată este de 6 milioane de euro cheltuială efectivă / lună.

Grevă japoneză în sistemul sanitar, în plină epidemie de coronavirus

Membrii Biroului Executiv al Federaţiei Sanitas s-au întâlnit, luni, cu premierul Ludovic Orban. La discuţii au mai participat vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Discuțiile au avut loc în contextul în care, de săptămâna trecută, membrii acestui sindicat sunt în grevă japoneză. Organizația reunește peste 100.000 de angajați din sistemul sanitar, la nivel național.

Revendicările Sanitas:

  • deblocarea posturilor
  • asigurarea echipamentelor și a materialelor de protecţie necesare
  • acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022
  • calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul
  • relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

Marți, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas va evalua rezultatele întâlnirii cu Guvernul liberal, urmând să decidă asupra strategiei pentru perioada următoare.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus în România a ajuns la 157.352. Dintre acestea, 118.912 s-au vindecat, dar 5.467 au decedat. Județele cu cea mai mare rată de infectare sunt București (2,66 la mia de locuitori), Alba (2,35) și Vâlcea (2,32).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`