Ludovic Orban, despre desființarea SIIJ: Ni s-a părut o soluție corectă din punct de vedere constituțional ca CSM să poată să aibă un punct de vedere pentru trimiterea în judecată a magistraților (VIDEO)

Ludovic Orban, despre desființarea SIIJ: Ni s-a părut o soluție corectă din punct de vedere constituțional ca CSM să poată să aibă un punct de vedere pentru trimiterea în judecată a magistraților (VIDEO)

Liderul PNL, Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților, a declarat luni că forma proiectului de desfiițare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) care a fost adoptată de Comisia Juridică a Camerei Deputaților este ”o soluție corectă din punct de vedere constituțional”. Proiectul pentru desființare a așa-numitei Secții Specialea fost avizat pozitivde Comisia juridică a Camerei Deputaților în ședința din 18 martie. Atunci a fost introdus și un amendament care prevede că procurorii și judecătorii pot fi trimiși în judecată numai cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ludovic Orban, precizări despre desființarea SIIJ

”Din punctul meu de vedere, forma în care a fost adoptată de Comisia Juridică e o formă care a fost dezbătută și convenită la nivelul conducerii Coaliției și grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desființarea Secției Speciale. De altfel, astăzi, am și luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiițare a SIIJ”, a spus Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat de ce nu intră acest proiect luni la dezbatere în plen, președintele Camerei Deputaților a răspuns: ”Ședințele Comitetului liderilor sunt conduse, în absența președintelui Camerei, de liderul de grup cu cel mai mare număr de parlamentari, adică liderul de grup al PSD. Liderul de grup PSD a refuzat să spună la vot propunerea liderului de grup PNL să fie introdusă pe ordinea de zi dezbaterea pe articole. Nu e nicio problemă, vom dezbate miercuri, când va fi spusă votului final. Dacă liderul de grup al PSD va continua să refuze să spună a vot propunerile altor lideri de grupuri, îmi voi aroga eu dreptul, pe care îl am ca președinte al Camerei Deputaților, să conduc Comitetul liderilor”.

Referindu-se la superimunitatea magistraților care ar urma să apară odată cu adoptarea proiectului în această formă, Ludovic Orban a precizat: ”Este o formulă la care s-a convenit. Conform Constituției, CSM este garantul independenței justiției în România. Din analizele diferitelor forme posibile de funcționare după desființarea SIIJ, ni s-a părut o soluție corectă din punct de vedere constituțional ca acest organism, CSM (…) să poată să aibă un punct de vedere, nu pentru începerea urmării penale, ci pentru trimitarea în judecată”.

La remarca unui reporter, conform căreie pare că s-a ajuns la o formulă prin care s-a oferit o concesie UDMR, Orban a replicat: ”Nici aici nu aveți dreptate. (…) UDMR a avut altă variantă. A fost o analiză foarte serioasă, au fost puncte de vedere diferite. Obiectivul nostru este acela de a desființa Secția Specială. Am instituit un mecanism din care este scos complet politicul. Este un mecanism de autoreglare, de care ține funcționarea justiției și a CSM pe care îl vom urmări dacă funcționează corect”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`