Ludovic Orban, despre conflictul CSM-SIIJ: După alegeri va exista o reglementare pentru desființarea SIIJ

Publicat: 17 02. 2020, 15:43
Foto: Facebook / Guvernul României

Premierul interimar Ludovic Orban a reacționat, luni, în cazul anunțului venit din partea secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al magistraturii (CSM) care a acuzat presiuni din partea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Orban a dat asigurări că Secția Specială de anhetare a magistraților va fi desființată, fie în formula actuală a Parlamentului, fie după alegerile legislative.

„E un motiv în plus ca să desființăm secția specială. Dacă actualul Parlament nu va adopta reglemntarea, cu siguranță după alegerile anticipate va exista o reglementare pentru desființarea SIIJ. Este obiectivul nostru ca în viitorul apropiat să scăpăm de MCV”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, doi membri ai Consiliului au fost citați în calitate de martori în dosare din 2018 înregistrate la Secția Specială de anchetare a magistraților, iar informații despre citarea acestora ar fi ajuns în presă înaintea desfășurării actului procesual.

În acest context, reprezentanții CSM acuză presiuni asupra membrilor Consiliului și susțin că toate acțiunile menționate sunt de natură să decredibilizeze instituția.

”La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea. La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de același procuror Adina Florea.

Despre citarea celor doi membrii CSM, s-au scurs informații în mass media în dimineața zilei de 17 februarie, înaintea desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către Ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerul Public, dintre care două au fost negative.

Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membrii ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituțională.

Secția pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoștință aceste împrejurări.

Secția pentru procurori va continua să-şi exercite atribuțiile constituționale de garantare a independenței fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.