Ludovic Orban, despre carantinarea Bucureștiului: Sunt mai mulți indicatori care determină decizia de intrare în carantină. Nu există o rată stabilită. Este o decizie pe care o iau specialiștii (VIDEO)

Publicat: 23 11. 2020, 11:03
Foto: Ludovic Orban / Facebook

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, întrebat dacă s-ar putea lua decizia carantinării Bucureștiului, că există mai mulți indicatori de care se ține cont în luarea unei astfel de decizii, iar totul ține cont de evaluările specialiștilor. Potrivit datelor anunțate, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică, rata incidenței cazurilor de COVID-19 la nivelul Capitalei a ajuns la 6,13 la mia de locuitori.

Noi precizări ale premierului despre posibila carantinare a Bucureștiului

Întrebat dacă există o rată de infectare stabilită, de la care Capitala ar putea fi carantinată, premierul a răspuns: „Sunt mai mulți indicatori care determină decizia de intrare în carantină. Nu există o rată stabilită. Sunt mai mulți parametri. Este o decizie pe care o iau specialiștii, medicii epidemiologi, infecționiști, cei care cunosc foarte bine criteriile în funcție de care se poate lua o astfel de decizie”.

De asemenea, întrebat ce ar însemna, din punct de vedere economic, o decizie de carantinare a Bucureștiului, premierul a răspuns: ”În fiecare decizie de carantinare, contează ce măsuri se iau în interiorul zonei carantinate. Principalul obiectiv al carantinării este acela de a împiedica cetățenii dintr-o zonă cu o rată mare de răspândire să poată să distribuie virusul în altă parte. Al doilea obiectiv urmărit este reducerea ratei de infectare prin niște măsuri de restricție. De la caz la caz, în funcție de localitate, de evaluările care se fac, se iau decizii în interiroul zonei carantinate. Aceste decizii nu sunt similare în toate localitățile”.

”Atunci când, pe baza analizei făcute de DSP, pe baza metodologiei INSP este necesară carantinarea unei localități, se ia decizia carantinării”, a mai spus Ludovic Orban.

11 localități din apropierea Bucureștiului se află în carantină

Deşi după ce o localitate trece de rata de 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, autorităţile pot institui carantina, decidenţii anunţă că problema izolării Capitalei se va pune doar dacă îmbolnăvirile vor crește foarte mult. Între timp, 11 localităţi din judeţul Ilfov, care se află fix în vecinatatea Bucureştiului, sunt în carantină.Este vorba despre Otopeni, Măgurele, Corbeanca, Popeşti Leordeni, Dobroeşti, Mogoşoaia, Bragadiru, Chiajna, Ciorogârla, Clinceni şi Berceni.

Ludovic Orban, despre carantinarea Bucureștiului: Sunt mai mulți indicatori care determină decizia de intrare în carantină. Nu există o rată stabilită. Este o decizie pe care o iau specialiștii