Premierul Ludovic Orban a declarat că se ia în calcul posibilitatea ca medicii de familie să fie recompensați financiar dacă se implică, alături de personalul din Direcțiile de Sănătate Publică, în monitorizarea pacienților cu COVID-19 și în efectuarea anchetelor epidemiologice.
Întrebat, sâmbătă, la finalul vizitei pe care a făcut-o la DSP București, cum poate fi rezolvată problema personalului de la DSP, având în vedere că medicii de familie, cărora li s-a solicitat să-i ajute pe cei de la DSP la anchetele epidemiologice, nu sunt de acord, Ludovic Orban a răspuns:
”Am discutat cu domnul ministru Tătaru, căutăm o soluție, inclusiv una privind o posibilitate de motivare a medicilor de familie pentru implicarea în anumite activități.
Nu pot medicii din spital, care au cazurile persoanelor care sunt internate – fie în ATI, fie în alte secții – e foarte greu să urmărească starea de sănătate și evoluția bolii pentru pacienții cu forme ușoare. Atunci trebuie să existe o evaluare a evoluției stării de sănătate, inclusiv vindecarea sau apariția unei simptome noi care nu necesită telefonul la 112. Orice cetățean are un medic de familie și am convingerea că medicul de familie poate fi implicat și, evident, trebuie răsplătit, în baza legislației privitoare la COVID, pentru activitățile pe care le desfășoară în relația cu pacienții lor care sunt pozitivi”.
Întrebat dacă medicii de familie pot face anchete epidemiologice împreună cu cei de la DSP, Ludovic Orban a răspuns: ”Și aici cred că un medic de familie ar putea să aibă competența de a face anchete epidemiologice. Până la urmă, în aceste anchete epidemiologice, din punctul meu de vedere, viteza este importantă. Prin anchete urmărim să aflăm și unde s-a infectat persoana, dar ne interesează mai ales să descoperim persoanele cu care a intrat în contact, ca acestea să nu transmită, la rândul lor, virusul în comunitate”.