Ludovic Orban: Avem o capacitate de testare astăzi pe aparate de tip Real Time PCR de peste 50.000

Ludovic Orban: Avem o capacitate de testare astăzi pe aparate de tip Real Time PCR de peste 50.000
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Ludovic Orban a precizat marți, într-o conferință de presă, că autoritățile au o capacitate de testare zilnică pe aparate Real Tome PCR de peste 50.000 de teste. Cu toate acestea se fac doar în jur de 30.000 de teste zilnic, având în vedere fie lipsa solicitării, fie limitele de recoltare a exsudatului nazofaringian.

“Noi avem o capacitate de testare astăzi pe aparate de tip Real Time PCR de peste 50.000, avem 53-54.000. De ce nus e fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce privește capacitatea de a recolta exsudatul nazofaringian. De asemenea, pe definiție de caz, numărul de teste este stabilit în funcție de situațiile în care se face testarea și există foarte mulți care se tesează contra-cost nefiind în situația definiției de caz”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Acesta a spus că pentru a fi testate persoanele trebuie să fie încadrate în definiția de caz:

“Nu pot fi considerate persoane pozitive persoanele de contact. Reglementarea este evidentă și o știe toată lumea. Sigur că trebuie să intre în izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile.

Și DSP și serviciul de ambulanță acceptă testarea doar dacă persoana care apelează se afșă în una dintre siuațiile stabilite de definițiile de caz. Lucrurile sunt foarte simple, foarte clare”, a precizat premierul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`