Ludovic Orban anunță că în România va fi implementat programul SURE. Care sunt beneficiile pentru companii și angajați în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus (VIDEO)

Ludovic Orban anunță că în România va fi implementat programul SURE. Care sunt beneficiile pentru companii și angajați în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri organizate la Ministerul Muncii, că în România va fi implementat programul SURE, care presupune, printre altele, faptul că angajatorii pot stabili un program flexibil pentru angajați, urmînd ca statul să plătească orele nemuncite de aceștia.

Ludovic Orban: În România va fi introdus programul SURE

”Trebuie să stabilim cadrul. La nivelul UE a fost inițiat programul SURE, un program care are misiunea de a proteja angajații și angajatorii.

Ideea în sine nu este foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea într-un anumit procent, ca să nu dea afară oamenii, atunci se stabilește un program flexibil pentru angajați și statul acoperă perioada în care omul nu a muncit. Trebuie să stabilim o durată în care măsura va fi funcțională, dar și criteriile de aplicare, în așa fel încât să fie cât mai simplu.

Va trebui să stabilim o perioadă de aplicare și să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism, astfel încât, pe de o parte, să fie cât mai ușor de accesat, fără proceduri birocratice complicate. Pe de altă parte, trebuie să asigure creitierii de acordare de ajutorului către companii și către angajați foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat și, pe de altă parte, să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori să poată să poată să utilizeze această formă de protecție, fără să aibă nevoie, sau să o utilizeze ca o resursă suplimentară de venit în condițiile în care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de aceatsă măsură”, a declarat Ludovic Orban, la dezbaterea publică ”România muncește! Flexicuritate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”, organizată de Ministerul Muncii.

Premierul Ludovic Orban: Program va trebui gândit ținând cont de celelalte măsuri luate pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus

Totodată, premierul a precizat că acest program va trebui gândit în contextul celorlalte măsuri care au fost luate pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus.

”Am vorbit cu doamna ministru (al Muncii, Violeta Alexandru – n.r.), să găsim niște soluții pentru zilieri, pentru sezonieri, mai ales că foarte mulți angajați sezonieri sunt în industria ospitalității, care a fost profund afectată.

Aici trebuie gândit întreg setul de măsuri active, astfel încât ele să fie cele mai potrivite pentru anumite domenii de activitate și realmente, în perioada asta, când criza epidemică continuă să afecteze economiile, să putem să asigurăm o afectare cât mai mică a locurilor de muncă și să permitem companiilor să mențină un număr cât mai mare de angajați în situația unei comprimări a cererii”, a mai spus Orban.

În acest context, șeful Guvernului a atras atenția asupra faptului că România este dependentă într-o proporție foarte mare de economia europeană.

”Trebuie să fim cinstiți, economia României este, în mare parte, dependentă de economia europeană. Noi avem aproape 80% din volumul schimburilor comerciale cu țări din UE. (…) Noi depindem într-o mare măsură de redresarea acetsor economii și de revenirea cererii la un nivel cât mai apropiat de normal”, a mai declarat Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie