Ludovic Orban: Acest început de an școlar reprezintă o provocare pentru toți. Purtați mască, respectați regulile de protecție și de siguranță sanitară, prețuiți educația!

Publicat: 14 09. 2020, 12:42
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a transmis, luni, un mesaj, cu ocazia începerii anului școlar 2020-2021. Șeful Guvernului a subliniat faptul că întreaga societate se află în fața unui test, cel al unui an școlar atipic, desfășurat în contextul pandemiei de coronavirus, și a insistat asupraa faptul că elevii trebuie să învețe acum o lecție în plus, a grijii față ei și față de cei din jur. În acest context, primi-ministrul atras atenția asupra faptului că pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță, toată lumea trebuie să respecte cu strictețe normele de protecție sanitară și distanțare.

Premierul Ludovic Orban, mesaj la începutul noului an școlar: Împreună trecem mai ușor testul pandemiei!

„Copiii și adolescenții României încep astăzi un an școlar atipic, un adevărat test pentru întreaga societate, având în vedere prioritățile de protecție sanitară ale momentului, în contextul pandemiei COVID-19. Educația este condiție de bază pentru o societate civilizată și, după aproape șase luni în care au fost nevoiți să se adapteze învățământului la distanță, elevii se întorc în clase pentru a-și continua pregătirea cu o lecție în plus pe care trebuie să o învețe: grija față de propria sănătate și față de cei din jur.

Ne dorim să asigurăm tinerei generații acces la învățământ de calitate, dar este, în egală măsură, important ca actul educațional să aibă loc într-un mediu sigur și din punct de vedere sanitar. Pericolul infectării cu noul coronavirus încă nu a trecut, ceea ce vedem, din păcate, zilnic, în evoluția numărului de cazuri. Ne confruntăm cu un inamic diferit față de virusurile cunoscute până acum, iar soluția pe care o avem la îndemână este să împiedicăm transmiterea lui, respectând câteva reguli simple de igienă și de distanțare fizică. Responsabilitatea revine fiecăruia dintre noi, pentru ca lucrurile să nu ia o turnură mai greu de gestionat din punct de vedere sanitar”, se arată în mesajul publicat pe site-ul Guvernului.

Orban: Purtați mască, respectați regulile de protecție și de siguranță sanitară, prețuiți educația!

Orban a mai subliniat că pentru ca școlile să nu se transforme în ”vectori de transmitere a noului coronavirus” e nevoie de un efort comun al elevilor, cadrelor didactice, familiilor și autorităților.

”Acest început de an școlar reprezintă o provocare pentru toți: elevi, familiile lor, cadre didactice și, nu în ultimul rând, autoritățile cu atribuții în domeniu. Va fi un efort comun pentru ca școlile care vor funcționa în regim clasic să nu devină vectori de transmitere a noului coronavirus, iar acolo unde orele se vor desfășura online să asigurăm calitatea actului educațional.

Îi îndemn pe toți să se implice în acest efort. Purtați mască, respectați regulile de protecție și de siguranță sanitară, prețuiți educația!

Vă urez succes la învățătură, dragi elevi, pentru că doar munca temeinică și perseverența sunt căi sigure pentru realizările voastre! Respectați-vă profesorii, respectați-vă părinții și bunicii! Protejați-vă pe voi și pe toți cei dragi! Regăsirea colegilor, prietenilor este cu atât mai plăcută după o perioadă atât de lungă și dificilă, dar lucrând împreună, chiar în lipsa apropierii fizice, formând echipă, vă veți bucura de noi experiențe educative. Împreună trecem mai ușor testul pandemiei!

Profesorilor și tuturor cadrelor didactice le urez succes în misiunea lor nobilă de formare a generațiilor de mâine. Aveți acum încă o responsabilitate importantă: împreună cu medicii și cu toți cei din prima linie, veți contribui la protejarea sănătății elevilor și la combaterea răspândirii virusului.

Adresez un gând bun părinților, le transmit să aibă putere pentru a-și susține copiii în această perioadă dificilă.

Tuturor, multă sănătate și succes!”, a mai transmis Ludovic Orban.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis la începutul noului an școlar

Un mesaj a venit, luni, și din partea președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului le-a spus copiilor că au ocazia să devină niște supereroi căci, respectând regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului, își vor ocroti părinții și bunicii, persoanele cele mai vulnerabile în fața acestei boli.

Anul școlar 2020-2021 a început luni. Elevii au revenit în unitățile de învățământ după o absență de șase luni, din cauza epidemiei de coronavirus.

Trei milioane de copii intră în noul an şcolar, în condiții speciale, în plină pandemie de COVID-19. Dintre aceștia, 100.000 nu-și vor putea ocupa locul în bancă, ci vor studia de acasă, online. Asta la nivel teoretic, pentru că în practică, nu toți au tablete și acces la internet. Cu câteva ore înainte de debutul anului şcolar, Ministrul Educaţiei a anunţat care estesituaţia unităţilor de învăţământdin România. Peste 260 de școli vor începe cursurile în scenariul roșu, iar aproape 5.000, în scenariu galben.Monica Anisiea mai anunţat că peste 100 de cadre didactice sunt spitalizate din cauza COVID-19, iar aproape 300 de află în carantină.