Activităţile de nisipare pe litoralul Mării Negre, necesare pentru lărgirea plajelor, au reînceput și vor continua și în perioada următoare,a dat asigurări Ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Tulcea.
El a amintit că sistarea lucrărilor pe o suprafaţă restrânsă a fost cauzată de o interdicţie impusă de Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma descoperirii unor monede.
„Astăzi au fost reîncepute activităţile de nisipare pe plaja Mării Negre. Salut profesionalismul şi promptitudinea cu care organele de cercetare penală au abordat această problemă extrem de complexă şi salut decizia dânşilor de a permite continuarea activităţii. Continuă cercetarea penală in rem începută în urma descoperirii unor monede”, a mai spus ministrul Mediului.
Barna Tanczos a subliniat importanţa activităţilor desfăşurate pe litoralul constănţean.
„Nisiparea şi activităţile de refacere a plajelor sunt acţiuni extrem de importante din punct de vedere economic şi turistic pentru România şi-mi doresc ca aceste investiţii să fie practic un nou început pentru turismul de pe litoralul românesc, un nou început care să însemne condiţii europene, de secol XXI şi o nouă filosofie în ceea ce priveşte exploatarea acestei resurse turistice incredibil de valoroase pentru România”, a menţionat ministrul Mediului.
Pe de altă parte, DNAprecizează că proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor și nici nu există /a existat vreo intenție în acest sens.
Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice.
Este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negrepe un perimetru restrâns, strict delimitat(din totalul de 4,33 km2reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.
În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.