Lucian Heiuș, șeful ANAF, a vorbit miercuri, pentru B1 TV, despre inspectorii Agenției care sunt prinși luând mită. El a susținut că acești angajați sunt împinși de la spate de lăcomie, dar salariul mic pe care-l primesc n-are nicio legătură cu actul de corupție: „Cel care e un șpăgar ordinar e un șpăgar ordinar”.
Heiuș a mai spus că ar trebui ca în sistemul bugetar să existe „un nou mecansim de salarizare care să aibă și o cotă variabilă în funcție de performanța pe care o ai”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.
„Parcă prea des ajunge să fie reținut cineva din ANAF. Și eu mi-am pus problema ce-i îndemană pe unii dintre colegii noștri… Și aici haideți să spunem lucrurilor pe nume: sunt undeva în jur de 20.000 de oameni care lucrează în ANAF. Vorbim de câțiva, îi numeri pe degetele de la o mână, maxim pe degetele de la două mâini pe cei care într-un an sunt arestați pentru luare de mită.
Eu cred că lăcomia îi împinge pe toți de la spate. Oameni care nu fac cinste și onoare profesiei și instituției în care lucrează, din păcate, mai fac aceste gesturi.
Acționăm și noi ferm, atât cât putem, prin direcțiile de integritate, cu ce avem la dispoziție, să încercăm să identificăm și eliminăm din rândurile FISC-ului asemenea oameni”, a declarat șeful ANAF, pentru B1 TV.
Întrebat dacă o cauză ar putea fi că salariile în ANAF nu sunt suficient de mari, acesta a răspuns: „Eu cred că sunt două lucruri care n-au nicio legătură una cu alta. Cel care e un șpăgar ordinar e un șpăgar ordinar. Pe de altă parte, e foarte greu pentru oamenii noștri, care au undeva la 6.200 – 6.300 de lei când ajung la treapta superioasă, să mergă să facă controale la un mare contribuabil și să lupte cu legile în față cu o echipă de consultanți, de avocați care probabil sunt plătiți cu zeci de mii de euro pe lună. Dar fac acest lucru că-și iubesc meseria”.
„Eu mi-aș dori să aibă salarii mai mari. Azi nu se poate, trebuie să fim cinstiți și realiști. Dar cred că azi se poate ca în tot sistemul bugetar să fie introdus un nou mecanism de salarizare care să aibă și o cotă variabilă în funcție de performanța pe care o ai, că văd peste tot că sunt unii care muncesc și sunt serioși și alții care n-au rezultate, dar, fiindcă sunt angajați prin examen și există un statut al funcționarilor, nu pot fi dați afară cum e în privat. Și au același salariu și creează o mare nemulțumire în rândul celor care sunt corecți și onești”, a mai declarat Lucian Heiuș.