Lucian Bode, ministrul de Interne, reacție în cazul violențelor din Suceava: „Cei care exportau masa lemnoasă o făceau legal”

Lucian Bode, ministrul de Interne, reacție în cazul violențelor din Suceava: „Cei care exportau masa lemnoasă o făceau legal
Foto: Facebook @ Lucian Bode

După o lungă perioadă de tăcere, Lucian Bode a reacționat. Ministrul de Interne, a oferit prima declarație pe marginea violențelor din Suceava. Mai mulți activiști de mediu au fost bătuți de un grup de persoane acuzate de braconaj.

„Este regretabil şi de neacceptat ca în România anului 2021 să se întâmple astfel de lucruri. Totodată, este de neînţeles ce s-a întâmplat acolo, având în vedere pe de o parte faptul că cei care exploatau masa lemnoasă acolo s-a dovedit că o făceau legal. Garda Forestieră a spus acest lucru.

Adică exploatau legal acea suprafaţă. Doi jurnalişti şi un activist de mediu îşi făceau datoria. Pentru mine este de neînţeles cum s-a ajuns la aceste violenţe”, a declarat Bode.

Ministrul a mai precizat că polițiștii au ajuns la 30 de minute după incidente, la fața locului. 12 persoane au fost anchetate, iar 4 au fost reținute.

„Urmează, astăzi, Parchetul să se pronunţe. (…) Acest caz a fost preluat de Parchet. Parchetul va face toate demersurile şi va comunica tot ce se întâmplă cu cei vinovaţi.

După un incident tragic, cum este şi acesta, noi trebuie să învăţăm din aceste incidente – cum s-a întâmplat la Bacău, în Constanţa şi în alte situaţii regretabile – şi structurile noastre trebuie să corecteze, dacă nu au acţionat ca la carte, trebuie să corecteze acest lucru. Şi nu se poate face acest lucru decât făcând o evaluare a modului în care au acţionat. O evaluare a noastră internă e normal să se facă ori de câte ori avem astfel de situaţii. (…) Audit, corpul de control – structurile noastre interne trebuie să tragă concluziile după un astfel de incident”, mai declarat Bode.

Patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 44 de ani, au fost reţinuţi în urma agresării a doi jurnalişti şi a unui activist de mediu care realizau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din judeţul Suceava, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.

Potrivit sursei citate, agresiunea s-a produs pe raza unui ocol silvic privat, din zona comunei Panaci.

„Peste 30 de poliţişti din cadrul IGPR şi IPJ Suceava au desfăşurat activităţi investigative şi de cercetare penală, în sistem integrat, fiind depuse diligenţele necesare pentru exprimarea şi obţinerea calităţii procesuale a victimelor, dar şi pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite de comiterea faptelor.

Au fost continuate activităţile de cercetare în teren, pentru completarea materialului probator cu suportul structurilor criminalistice şi s-au desfăşurat activităţi investigative complexe, pentru stabilirea cercului de suspecţi şi individualizarea gradului de participaţie penală”, a transmis sâmbătă, IPJ Suceava într-un comunicat de presă.

Zeci de ONG-uri cer anchetă transparentă în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava

Zeci de ONG-uri cer o anchetă transparentă în cazul celor doi jurnaliști și a activistului de mediu care au fost bătuți crunt. Afacerea din pădurea suceveană este dirijată de către baronul Gheorghe Flutur, de la PNL. Până în prezent, mulți dintre cei care au încercat să atragă atenția asupra fenomenului au devenit victimele răzbunărilor

Joi, victimele au fost jurnalistul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boşutar.

„Medical vorbind, cel care are cele mai multe lovituri și comoții este Tiberiu Boșutar, activistul de mediu. Cred că a fost și o răfuială personală pe care atacatorii au avut-o cu el, fiindcă l-au umilit. L-au pus să se dezbrace nud și să defileze pe acolo. I-au spus să meargă așa până acasă, practici mafiote de intimidare, de umilire.

Radu Mocanu, fizic vorbind, are o copcă la gură, dar în continuare este amnezic, nu știe ce se întâmplă, iar eu sunt cel mai puțin afectat din punct de vedere fizic și psihic”, a povestit jurnalistul Mihai Dragolea, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)