Având în vedere că în anii trecuți culturile de floarea-soarelui și porumb au fost compromise de secetă, fermierii români au trecut la cultivarea rapiței, plantă care poate supraviețui fără apă.
Este profitabilă și deloc pretențioasă, așa că întreaga țară este plină de câmpuri galbene.
Daniel cultivă peste 1.000 de hectare de grâu, porumb, floarea–soarelui și rapiță, însă suprafața cea mai mare este ocupată de rapiţă. Potrivit acestuia, este mult mai rentabil şi profitabil, deoarece o tonă de rapiță se vinde cu prețuri cuprinse între 2.000 și 2.400 de lei.
„Este o cultură destul de profitabilă. Spre exemplu, anul trecut pentru noi aici în zonă a fost un an cu o producţii bune, în jur de 4.000 de kilograme de rapiţă la hectar. Sunt schimbări climatice, iar cultura de porumb are nevoie de apă, iar în acelaşi timp are nevoie în perioada de înflorire de o temperatură mai mică. Dacă este o temperatură mai ridicată, atunci avortează şi nu mai leagă, cum spunem noi”, a declarat Daniel Radu, fermier, notează observatornews.ro.
Anul trecut, țara noastră a produs 1,2 milioane de tone de rapiță pe o suprafață totală de 500.000 de hectare. Se pare că în acest an suprafeţele cultivate sunt şi mai mari.
„Seceta completă care ne-a devastat sezonul trecut a făcut loc foarte rapid culturii de rapiţă. După ce au văzut că porumbul era efectiv ucis pe câmp, au venit şi au semănat rapiţa”, a spus Cezar Gheorghe, Clubul Fermierilor.