Lovitură pentru Tudorel Toader: O adunare generală a procurorilor cere eliminarea ministrului Justiției din procedura de numire a procurorilor-șefi

Lovitură pentru Tudorel Toader: O adunare generală a procurorilor cere eliminarea ministrului Justiției din procedura de numire a procurorilor-șefi

Adunarea Generală a Procurorilor din Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov a votat și transmis spre CSM o propunere prin care susține că "pentru întărirea statutului de magistrat al procurorului" ar trebui eliminat ministrul Justiției și păstrat președintele în procedura de numire a procurorilor-șefi de la Parchetul General, DIICOT și DNA, scrie hotnews.

Această propunere a procurorilor brașoveni este exact opusul a ce anunțat Tudorel Toader că dorește să modifice la legile justiției. Actualul ministrul propunea pe 23 august scoaterea președintelui din procedura de numire a procurorilor-șefi.

Plenul CSM se va pronunța privind propunerile de modificare a legilor justiției propuse de Ministerul Justiției până în 25 septembrie.

Redăm mai jos argumentele din cererea procurorilor brașoveni:

“În cariera judecătorilor şi procurorilor, Preşedintele României are rolul de emitere a decretelor de numire în funcţie. Menţinerea Preşedintelui ca autoritate care emite actul de numire în funcţia de preşedinte/vicepreşedinte al ÎCCJ justifică – prin simetrie1 – menţinerea rolului acestuia şi pentru funcţiile de conducere de la nivelul MP.

Raportarea la politica penală a Statului, pe care ar asigura-o prezenţa în etapele procedurale a ministrului justiţiei, este realizabilă şi prin prevederea existentă, de participare a ministrului justiţiei la lucrările Secţiei pentru procurori (art.28 alin.1 Legea nr.317/2004).

Prin prevederile art.80 din Constituţie, rolul Preşedintelui României este evident mai puţin politic/politizat decât cel al ministrului justiţiei. Cu atât mai mult, rolul Preşedintelui de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice depăşeşte perspectiva unui program de guvernare. Corelativ, potrivit Constituţiei, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apărărea ordinea de drept.

Pentru întărirea statutului de magistrat al procurorului considerăm oportună eliminarea din procedura de numire a ministrului justiţiei. (În cazul procedurii de numire a procurorilor şefi de secţie, este oportună simetria cu procedura pentru preşedinţii de secţii din cadrul ÎCCJ).

Pentru numirea în aceste funcţii de conducere, cerinţa vechimii de 10 ani trebuie completată cu o cerinţă de stagiu minim cel puţin la nivelul parchetului de pe lângă tribunal, reprezentând o garanţie mai mare de experienţă în profesie.

Corelativ, revocarea din funcţie trebuie să se menţină în competenţa Preşedintelui României.”

Adunarea Generala a procurorilor din Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov se declara impotriva trecerii Inspectiei Judiciare (IJ)de la CSM la Ministerul Justitiei.

  • “Apreciem că IJ este mijlocul principal prin care poate fi afectată independenţa magistraţilor, astfel încât, de plano, ar trebui exclusă orice ingerinţă a factorului politic. Exemplul altor structuri de inspecţie organizate în cadrul ministerelor de justiţie nu este unul cu valoare absolută. Din contră, odată stabilite mecanisme şi organisme în afara puterii executive, orice revenire la prerogative de organizare în sfera puterii executive reprezintă un pas înapoi”, se arata in argumentarea procurorilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`