Lovitură dură pentru DNA: Achitare în ”lotul vameșilor” după opt ani. Fostul șef DNA București, procuror în dosar

Lovitură dură pentru DNA: Achitare în ”lotul vameșilor” după opt ani. Fostul șef DNA București, procuror în dosar
Foto: B1 TV

Dosar cu răsunet, acuzaţii bombă, reţineri în aeroport, procese timp de opt ani şi….o achitare la fel de răsunătoare. Cei 18 vameşi de la Aeroportul Otopeni, reţinuţi în 2006 pentru luare de mită, au fost achitaţi definitiv, informează B1 TV. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Ploieşti şi asta pentru că procurorii nu au putut susţine cu probe toate acuzaţiile. Un dosar greu instrumentat de nimeni altul decât fostul şef al DNA Bucureşti, Eugen Stoina. Şi nu este singurul caz în care DNA nu reuşeşte să convingă instanţele de judecată. Pe lista eşecurilor se mai află şi nume răsunătoare precum Mazăre sau Toni Greblă.

Povestea începe în 2006, atunci când o treime din angajaţii  Biroului vamal al Aeroportului Henri Coandă a ajuns la sediul DNA, după o acţine ca în filme. Un dosar al procurorilor ce a blocat practic activitatea în vama aeroportului, iar pentru a face faţă, conducerea instituţiei a apelat la angajaţii altor puncte vamale.

Ulterior, 17 din cei 18 angajaţi au primit ordonanţe de reţinere, iar mai târziu mandate de arestare. Acuzaţiile erau grave: în perioada decembrie 2005 – septembrie 2006, acuzaţii au primit şpăgi în mod repetat pentru a urgenta procedura de vămuire a mărfurilor. Un dosar greu aşadar, instrumentat de procurorul Eugen Stoina, ce deţinea la acea dată funcţia de procuror şef în cadrul DNA. Ulterior urca şi mai mult în ierarhie, fiind numit în 2009, şeful DNA Bucureşti. Între timp, dosarul vameşilor era trimis în judecată, iar Direcţia Naţională Anticorupţie se aştepta la un rezultat bun mai ales că folosise şi investigatori sub acoperire.

În total, în dosar erau vizate peste 8.100 de fapte de corupţie, iar prejudiciul estimat se ridica la 81.000 de lei.

În  urmă cu câteva zile a venit însă decizia definitivă. Curtea de Apel Ploieşti a hotărât achitarea tuturor inculpaţilor din dosar. Adică 8 ani de  procese, dar fără probe suficiente.

Lovitura grea pentru DNA vine în contextul în care în urmă cu câteva zile alte două nume grele au fost lăsate în libertate, deşi procurorii cerereau măsuri dure.

Judecătorii ÎCCJ au desfiinţat absolut toate acuzaţiile DNA în dosarul în care au cerut arestarea lui Radu Mazăre. În motivarea instanţei se arată că procurorii au formulat o acuzaţie bazată doar pe o declaraţie „evazivă” dată de un martor. Aceeași decizie ca şi anul trecut, atunci când DNA a mai cerut încă o dată arestarea lui Mazăre. Şi atunci judecătorii au decis că nu sunt probe suficiente.

Un alt caz, cel al lui Toni Greblă, a avut un final similar. După ce fostul judecător CCR a fost reţinut, la propunerea măsurii preventive, DNA s-a limitat la arest la domiciliu. Însă nici asta nu au obţinut procurorii. Completul de judecată a respins cererea definitiv şi a arătat că acuzaţiile se bazează mai mult pe indicii decât pe probe.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`