Un lot de frigărui din pulpe de pui provenit din România a fost depistat cu Salmonella în Olanda. Autoritățile de acolo le-au notificat pe cele de la București prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.
Potrivit site-ului lantulalimentar.ro, pe 22 decembrie, autoritățile sanitar-veterinare din Olanda au notificat România, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că un lot de frigărui din pulpe de pui/Chicken thigh satay provenit din țara noastră a fost depistat cu Salmonella. Conform datelor încărcate în SRAAF, lotul ar fi provenit de la o firmă din județul Bihor.
Notificată a fost și Polonia, fapt ce ar putea însemna că materia primă e din această țară, iar în România doar a fost ambalată. lantulalimentar.ro mai notează că Polonia se confruntă cu numeroase cazuri de contaminare cu Salmonella a cărnii de pasăre.
Deocamdată nu sunt cunoscute cazuri de îmbolnăvire pricinuite de lotul contaminat. Nivelul de risc este considerat serios, cel mai înalt nivel.
Salmonella poate cauza simptome digestive severe, iar medicii atrag atenția asupra pericolului infecției, care poate persista timp îndelungat.
„Vorbim de o simptomatologie digestivă în general, cu greață, vărsături, scaune diareice, care pot fi și sancvinolente, o simptomatologie care poate să fie zgomotoasă și să țină mai mult de o săptămână, chiar și 10 zile”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist.