În cazul în care doriți să mergeți la schi, în România, să știți că aveți de unde alege. În țara noastră, se găsesc multe destinații perfecte pentru schiat. Iată unde te poți bucura de zăpadă proaspătă, aventură și relaxare și cât ajunge să te coste o zi pe pârtie.
În România, există mai multe pârtii de schi care pot fi frecventate atât de amantori, cât și de schiori profesioniști.
Gradul de dificultate al unei pârtii este dat în funcție de culoarea acesteia, iar la noi în țară avem: Pârtie verde – zonă dedicată persoanelor care iau cursuri de schi și snowboard, grad de dificultate ușor; Pârtie albastră – zonă pentru începători, grad de dificultate ușor; Pârtie roșie – grad de dificultate mediu; Pârtie neagră – grad de dificultate dificil.
Iată unde puteți schia:
Puteți merge, spre exemplu, în stațiunea montană cunoscută și sub denumirea de Poiana Soarelui. Aceasta se află la aproximativ 13 km de municipiul Brașov și la baza Masivului Postăvaru. Stațiunea este înconjurată de patru Masive muntoase, respectiv: Postăvaru, Piatra Craiului, Bugegi și Piatra Mare. Aici se pot practica sporturi de iarnă, schi, snowboard sau săniuș , potrivit Click.
Sezonul de schi din Poiana Brașov s-a deschis pe 18 decembrie, iar iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie toate pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvarul.
În ceea ce privește tarifele pentru skipass, pentru o oră, tur-retur, pornesc de la 70 de lei, pentru copii, 90 de lei, pentru adulți, potrivit schipoianabrasov.
O altă stațiune montantă unde puteți merge estea cea situată între râurile Prahova și Timiș, la poalele munților Bucegi. Orașul este considerat și cel mai înalt oraș din România, se află la o altitudine de 1030-1100m. Punctele de atracție din stațiune sunt cele nouă pârtii de schii, cu grade diferite de dificultate. Tarifele pentru skipass pentru o oră, tur-retur, pornesc de la 50 de lei, pentru copii, 100 de lei, pentru adulți, potrivit teleferic.
Orașul situat in județul Prahova este format din localitatile Buteni (reseșdința) și Poiana Țapului. Este una dintre cele mai populare stațiuni montante, iar aici se găsesc 7 pârtii de schi, dintre care trei sunt pentru începători, două sunt cu dificultate medie și două zone pentru schiorii experimentați. Tarifele pentru skipass 2024-2025, pentru o oră, tur-retur, pornesc de la 85 de lei, pentru copii, 200 de lei, pentru adulți, potrivit teleferic.
În Sinaia sunt 18 pârtii de schi și de snowboard, atât pentru începători, cât și pentru cei experimentați. Cea mai lungă pârtie de schi este Drumul de Vară, cu o lungime de 2972 m și un grad de dificultate mediu. Aceasta pornește de la 2045 m altitudine, cu sosire la 1607 m altitudine.
Azuga este una dintre cele mai vechi stațiuni de schi de la noi, unde se regăsesc 7 pârtii de schi și snowboard. Tarifele pentru skipass 2024-2025, pornesc de la 20 de lei (2 puncte), respective 100 de lei (10 puncte).
Stațiunea Rânca se află pe versantul sudic al Munților Parâng, la o altitudine de 1600 m și este traversată de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Turiștii pot încerca trasee montane în Munții Parâng și sporturi de iarnă cu pârtii de schi care dispun de instalații de teleschi. Sunt 6 pârtii de schi și o pârtie pentru săniuș la Rânca.
Vatra Dornei este orașul stațiune înconjurat de Munții Giumalău, Bistriței, Călimani, Rodnei și este recunoscut pentru pârtiile de schi, respectiv pentru sporturile de iarnă. Aici veți găsi patru pârtii de schi și, dintre acestea, una are un nivel ușor de dificultate, iar celelalte trei au nivele medii și grele. Pârtia Dealul Negru din stațiunea Vatra Dornei este considerată una dintre cele mai mari pârtii din România, cu o lungime de 3.200 m, grad de dificultate mediu și transport pe cablu.