Locurile de grătar din jurul Brașovului sunt ocupate de gospodinele care coc legumele pentru zacuscă
Gospodinele din Brașov au luat cu asalt grătarele publice amenajate în păduri pentru a coace legumele pentru zacuscă. Așa se face că deși sezonul grătarelor s-a încheiat, zona Pietrele lui Solomon este acoperită de fum.
Cei care vor să fie siguri că prind un loc liber trebuie să se trezească cu noaptea în cap.
În vreme ce domnii se ocupă de foc, doamnele se asigură că vinetele sau ardeii sau gogoșarii sunt gata de pus în borcane, potrivit presei locale.
Tot mai mulți brașoveni profită de vremea frumoasă și merg în inima naturii ca să pregătească ingredientele pentru zacuscă. Pentru cei care locuiesc la apartament, coacerea legumelor în aer liber este soluția ideală.
„E o soluție foarte bună. Cine s-a gândit cu grătarele astea a ușurat munca la multă lume. Acasă îmbâcseai toată casa, fum, mizerie. Aici e nemaipomenit”, spune unul dintre localnici.
„Am copt șase kilograme de vinete, ardei capia cinci și ardei gras cinci. Din ele fac zacuscă. Mie îmi iese la tot ce am aici aproape 19-20 de borcane la 400 de grame”, a spus o brașoveancă.
Și zona de grătar din apropierea lacului Noua este ocupată de brașoveni care pregătesc conservele pentru iarnă.
„De obicei lumea vine dimineața la ora 7, la 8, sunt deja aici pe baricade. În perioada asta grătarele se folosesc pentru legume, cam 80%. Am luat cinci kilograme de vinete, cinci de ardei capia și cinci de gogoșari care urmează să le punem aici pe grătar”, a mai spus un brașovean.