Locul unde s-ar afla comoara legendară a regelui Decebal. Aurul dacilor ar fi pe malul râului Strei (VIDEO)

Locul unde s-ar afla comoara legendară a regelui Decebal. Aurul dacilor ar fi pe malul râului Strei (VIDEO)
Comoara lui Decebal ar fi ascunsă în zona râului Strei (Foto- Wikipedia)

Regele Decebal ar fi ascuns aurul dacilor în zona râului Strei, conform unor descoperiri și mărturii din trecut.

Râul are izvoare în apropierea Sarmizegetusa și se varsă în Mureș, după care parcurge ținuturile Hațegului și Hunedoarei. Streiul are în jur de 40 de afluenți.

Acesta avea alt nume în vremea Antichității. Locuitorii îi spuneau Sargeția, iar unii istorici consideră că acesta este locul unde se află comoara legendară a dacilor, ascunsă de Decebal, în timpul războaielor daco-romane.

Ascunderea comorii apare în mai multe scriei istorice

„Decebal abătuse râul cu ajutorul unor prizonieri şi săpase acolo o groapă. Pusese în ea o mulţime de argint şi de aur, precum şi alte lucruri foarte preţioase, aşezase peste ele pietre şi îngrămădise pământ, iar după aceea aduse râul din nou în albia lui” , arată istoricul latin Dio Cassius, conform Adevărul.

„Tot cu oamenii aceia Decebal pusese în siguranţă, în nişte peşteri, veştminte şi alte lucruri la fel. După ce făcu toate acestea, îi măcelări, ca să nu dea nimic pe faţă”, se mai arată în descoperirea lui Cassius.

Averea, aproximată la 160 de tone de aur și 300 de tone de argint, a fost descoperită de romani, în cele din urmă, după ce un dac l-a trădat pe Decebal.

O parte din comoară ar mai fi fost descoperită și în secolul al XVI-lea

O comoară imensă a fost descoperită în albia Streiului, în jurul secolului al XVI, despre care a vorbit și Gheorghe Șincai.

Se crede că aceasta făcea parte chiar din averea ascunsă de Decebal, în timpul războaielor cu romanii.

„Mai frumoasă istorie scrie Lazie (n.r. Wolfgang Lazius) despre nişte români şi o parte a visteriei de Decebal ascunse supt albia Streiului, celei neaflate de împăratul Traian, zicând: o parte a vistieriei acestuia, mai înainte de opt ani (Lazie scrie în anul 1551), în numitul râul Sargeţiei, pre care romanii îl cheamă Streiu, s-au aflat prin întâmplare acestea: mergea nişte pescari români cu şeicile din Mureşu în Streiu şi, legându-şi luntrile cu un trunchiu, au zărit că sclipeşte ceva ”, relata Gheorghe Şincai, în Hronica Românilor, conform sursei anterior citate.

„Vrând să scoată din apă aceea ce stricase prin rădăcinile lemnului şi cercând mai de adinsul, au aflat şi mai mulţi galbeni, mai cu seamă de ai lui Lisimahu, craiul Traciei, cu inscripţie grecească. Cum am înţeles din oameni vrednici de credinţă, la 400.000 de galbeni şi mulţi sloi (n.r. piese) de aur au aflat”, se mai arăta în lucrare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`