Locul ideal pentru concediul perfect – Insula Creta, la interesecția dintre Europa, Asia și Africa

Publicat: 26 07. 2022, 16:24
Actualizat: 26 07. 2022, 16:29
Creta este numită și insula zeilor pentru că aici ar fi locul de naștere al lui Zeus, sursă foto: captură YT

Insula Creta este cea mai sudică insulă grecească la Marea Egee, fiind una dintre provinciile cea mai căutată de turiști, aflată la intersecția a trei continente: Europa, Asia și Africa. La rândul ei, Creta cuprinde următoarele 4 prefecturi/regiuni administrative: Chania, Heraklion, Lasithi și Rethimno.

Creta, Insula zeilor, locul în care Zeus s-a născut

Creta este numită și insula zeilor pentru că aici ar fi locul de naștere al lui Zeus, cel mai puternic zeu al mitologiei elene, dar și locul unde acesta a sedus-o pe prințesa feniciană Europa, de unde provine numele ‘bătrânului continent’.

De asemenea, în Creta mai pot fi admirate ruinele civilizației minoice, cea mai timpurie civilizație din aria Europei.

Încă de la coborârea din avion rămâi surprins de frumusețea peisajului, de cât de bine se îmbină relieful muntos cu apa cristalină a Mării Egee.

Regiunea Chania se remarcă și datorită Munților albi (Lefka Ori), altitudine maximă de 2.454 m, și a parcului național care se întinde pe o mare suprafață din zonă.

Nu poți ajunge în Creta fără să vizitezi cele trei plaje minune din partea de vest: Balos, Falasarna și Elafonisi. În ultimele două se poate ajunge și cu autocarul.

Plaja Elafonisi, ‘cu nisip roz’, arie protejată

Plaja Elafonisi, ‘plaja cu nisip roz’ a fost inclusă în multe topuri internaționale ale celor mai frumoase plaje de pe mapamond. De asemenea, este o plajă sălbatică – zonă protejată!

Este interzis să iei cu tine scoici sau nisip. Nici măcar nu ai voie să folosești săpun la dușurile în aer liber amenajate pe plajă. Mulți spun că seamănă cu Insulele Caraibe. Îmbinarea peisajului muntos cu apa cristalină, turcoaz, este impresionantă.

Îmbinarea peisajului muntos cu apa cristalină, turcoaz, este impresionantă, sursă foto: captură YT

Pe lângă apa cristalină, turcoaz, de mică adâncime, nisipul alb are o nuanță de roz. Culoare neobișnuită este dată de bucățelele sfărâmate de cochilii și corali.

Plaja Falassarna, plajele de lângă Agia Marina și insula Theodoru, bijuteriile Cretei

Plaja Falasarna, asemănătoare cu Elafonisi, este o altă bijuterie a Cretei care merită vizitată. Nisipul și apa turcoaz, incredibil de curată, precum celelalte plaje pe care le-am vizitat, te lasă cu gura căscată. Peisajul muntos extrem de aproape de mare îl face să fie paradisiac.

Insula Theodoru sau ‘Insula caprelor’ a fost declarată rezervație naturală, sursă foto: captură YT

Insula Theodoru sau ‘Insula caprelor’ a fost declarată rezervație naturală. Nu ai voi să calci pe ea, cu excepția unei singure zile din cursul anului. Insula este păzită zi și noapte. Se numește ‘Insula caprelor’ deoarece aici au fost aduse aproximativ 200 de capre pentru a fi protejate.

Apele din jurul Insulei Theodoru sunt extraordinar de limpezi, iar distanța mică față de țărm, insula Creta, reprezintă o atracție pentru amatorii de excursii cu vaporașul, dar și pentru înotat sau snorkelling, precum am făcut și noi.

De asemenea, am observat pe fundul apei și un avion german căzut aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Chania, un mix de cultură clasică, probabil cel mai frumos oraș din Creta

Chania este capitala regiunii cu același nume, aflată în vestul insulei, fiind cel de-al doilea oraş al Cretei ca importanţă, după capitala Heraklion.

Minoicii, romanii, bizantinii, venețienii, otomanii și apoi germanii, toți au lasat urme care pot fi admirate și astăzi.

Chania, un mix de cultură clasică, probabil cel mai frumos oraș din Creta, sursă foto: captură YT

Într-o altă a zi a sejurului poți opta să mergi cu ‘The little fun train’, un trenuleț turistic care parcurge diferite trasee tematice.

Timp de mai multe ore se vizitează mai multe sate tradiționale Maleme, Tavronitis, Rapaniana sau Marathokefala, dar poți poposi și la Peștera Sfântului Cuvios Ioan pustnicul din Creta, luminător al virtuților care au sfințit pământul Cretei cu ostenelile și viața sa în secolul al XVI-lea.

Insula cu biserici la fiecare pas

Fiecare sat cretan are cel puțin o biserică ortodoxă, populația fiind 95% creștin-ortodoxă. Mai mult, chiar și în proximitatea plajelor, a locurilor de cazare se află bisericuțe. Practic, bisericuțe există peste tot!

Dacă ajungi în satul Vouves, poți admira ‘măslinul olimpic’, înregistrat ca fiind cel mai vechi din regiunea Mediterana.

Dacă ajungi în satul Vouves, poți admira ‘măslinul olimpic’, înregistrat ca fiind cel mai vechi din regiunea Mediterana, sursă foto: captură YT

Este sursa coroanelor de frunze de măslin pentru jocurile olimpice recente. De asemenea, la fiecare pas nu ai cum să ratezi impresionantele culturi de măslini dedicate aproape în totalitate producției de ulei.

Aproape un sfert din suprafața Cretei găzduiește 35 de milioane de măslini. În ultima noastră oprire cu trenulețul am avut ocazie unică de a degusta ulei de măsline, dar și ‘Raki’, băutură tradițională cu 40% alcool.