Locuitorii orașelor poluate ies la pensie mai devreme. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

Locuitorii orașelor poluate ies la pensie mai devreme. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial
foto: Pixabay

Lista orașelor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fără a fi penalizați, a fost extinsă. Potrivit unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial, cetățenii din 27 de localități pot beneficia de această măsură. Este vorba despre oamenii care locuiesc în cele mai poluate zone ale României.

Locuitorii orașelor poluate ies la pensie mai devreme

Cei care au locuit cel puțin 30 de ani în cele mai poluate 27 de localități din România vor beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare, fără să fie afectați de penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parțială.

Este vorba despre Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare joi, 6 august 2020.

Pentru a te putea pensiona anticipat, trebuie să faci dovada că ai locuit într-unul dintre aceste orașe sau pe o rază de 8 km în jurul lor, timp de 30 de ani, scrie Adevărul.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv localităţile Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)” se arată în unicul articol de modificare a Legii 163/2020, care modifică alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010”, se arată în legea pensiilor, potrivit Adevărul.

Inițial, legea prevedea ca acestă reducere de doi ani să se acorde doar persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani înBaia Mare, Copșa Mică, Târgu Mureș și Zlatna. La aceste patru zone prevăzute deja de lege se vor mai adăuga, așadar, încă trei: Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea.

Topul celor mai poluate zone din România

Recent a fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost incluse şi 7 oraşe şi o comună din România, faţă de peste 20 de oraşe, cât au fost în anul trecut,conform datelor de pe site-ul AirVisual.

Oraşele româneşti incluse în topul privind gradul de poluare a aerului sunt: Iaşi, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani, Baia Mare, dar şi comuna Brăniştea.

În ciuda aşteptărilor privind ocupantul locului unu în acest top, nu este Bucureştiul, un oraş în care sunt peste 1,2 milioane de maşini înmatriculate.

Pe primul loc al acestui top se situează comuna Brănişte cu un nivel de poluare moderat (25.9 pentru 2019, cu o creştere substanţială faţă de anul 2018 când nivelul de poluare si situa la 16.8), urmat de Iaşi cu un nivel de poluare moderat (22. 4 în anul 2019, faţă de 27 pentru anul 2018). Bucureştiul se află abia pe locul trei, înregistrând un coeficient mediu de poluare de 18.4 pentru anul 2019.

Puteţi consulta AICI topul complet al celor mai poluate oraşe

Urmăriți B1TV.ro și pe
`