La Cluj-Napoca se desfășoare în aceste zile UNTOLD, cel mai mare festival de muzică electronică din Europa de Est, la care sunt aşteptaţi peste 300 de mii de spectatori. Locuitorii oraşului de pe Someş sunt însă foc şi pară pe organizatori.
Unul dintre principalele motive este poluarea sonoră din centrul orașului, care depășește limitele impuse de lege.
Criticii evenimentului susțin că în perioada festivalului, ”drepturile cetățenilor sunt abrogate”.
„Ce se întâmplă acum la Cluj este un act de nesupunere civică inițiat de autorități. Pentru cel puțin o săptămână, (ei spun maxim 4 zile, dar e ceva mai mult cu zilele dinainte de și după festival), drepturile cetățenilor săi sunt abrogate. Cine are bani de bilet (nici nu-ți trebuie musai cazare) poate veni să facă pipi în Parcul mare. A, că mai sunt și turiști civilizați, care-și închiriază loc de dormit, se poate. Dar nu sunt atâtea toalete în parc încât să poți merge oricând acolo”, se arată într-un articol publicat pe cluj.pro.
Iar, spre deosebire de alte festivaluri de acest gen, unde programul se termină aproape de miezul nopții, la UNTOLD există show-uri care durează până la ora opt dimineața, ceea ce întinde la maximum nervii clujenilor.
”Haideți să aruncăm o privire și asupra programului: pe scena Elements by Ursus, de exemplu, se țin concerte până dimineața la 8.00. Comparativ, în cazul altor festivaluri mari care se desfășoară în centrul orașelor concertele se termină imediat după miezul nopții. Spre exemplu, Ultra Miami se termină la 12 pm, iar la Life is Beautiful din Las Vegas la 1 am. Tomorrowland, festivalul belgian ce a inspirat Untold ca stil, atmosferă, spirit, stage design, line-up și care are loc în orășelul Boom se încheie la ora 1 dimineața. Oare de ce? Acolo administrația chiar își respectă cetățenii în egală măsură? Cum de face asta, în detrimentul „uriașului” câștig economic și de imagine pe care l-ar avea? Câștig – dacă ar ține până la 8, ca la Cluj Napoca, desigur! Oare se cântărește cu altfel de balanță pe-acolo?”, se mai arată în textul citat, unde se precizează și că o astfel de abordare nu aduce niciun beneficiu turismului din oraș.
Dacă show-urile s-ar încheia mai devreme, participanții la festival și-ar putea petrece mai mult timp la restaurantele și terasele din oraș.
„Pentru că așa, clienții Untold sunt ținuți în țarc, să consume doar în perimetrul festivalului. Iar când se termină programul pică de somn, că e deja dimineață. Iar dacă ziua dorm, când să mai consume? Noaptea, la festival!”, mai menționează sursa citată.
La edițiile precedente ale UNTOLD, autoritățile au fost sesizate asupra depășirii nivelului de poloare sonoră. Cu toate că nivelul muzicii mixate la maxim până dimineaţa a fost declarat peste limitele admise, nu a fost luată nicio măsură pentru a rezolva această situație.
În ceea ce privește ediția din acest an, prefectul din Cluj a afirmat că nu se bagă peste autorizația emisă de Primărie a fost schimbat.