Locuinţele şi chiriile s-au scumpit accelerat. Cum ar putea evolua piața în perioada următoare

Locuinţele şi chiriile s-au scumpit accelerat. Cum ar putea evolua piața în perioada următoare
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Se pare că în primele luni ale acestui an numărul caselor și apartamentelor vândute a scăzut, în timp ce nivelul chiriilor pentru locuințe continuă să crească.

În unele orașe din țară, prețurile cerute de proprietari sunt și cu 20% mai mari decât în 2022, notează stirileprotv.ro.

Cum ar putea evolua piața în perioada următoare

Din ce în ce mai puțini români își cumpără o locuință. În cazul celor care se află în fața alegerii între a închiria un apartament sau a opta pentru un credit, este util să cunoască cum este piața în prezent.

În ultimul an, chiriile din marile orașe au crescut semnificativ. De exemplu, prețurile pentru garsoniere au crescut cu peste 10% în Brașov și Iași și cu peste 20% în Constanța.

La fel și în cazul apartamentelor cu două camere, care costă acum în medie 450 de euro pe lună în București sau în Cluj-Napoca.

Totodată, în Capitală un apartament cu trei camere costă 600 de euro pe lună, cu creșteri de preț de 15, 16 și 20 de procente la această categorie.

Ce a dus la creșteri atât de mari

Specialiști sunt de părere că majorarea dobânzilor a dus la creșteri atât de mari. Se pare că persoanele care ar fi vrut să cumpere un apartament nu s-au mai încadrat pentru un credit sau pur și simplu au amânat decizia din cauza dobânzilor mari de la bănci.

De exemplu, un credit de circa 80.000 de euro pe 30 de ani, adică pentru un apartament cu două camere, în urmă cu un an rata era de aproape 2.000 de lei și un venit de aproximativ 5.000 de lei era suficient.

În acest moment, rata ar ajunge și la 3.000 de lei, iar salariul ar trebui să fie de aproximativ 8.000 de lei, pentru aceeași sumă împrumutată.

Astfel, mulți se abțin să mai cumpere, ținând cont de faptul că rata e cam la același nivel dacă nu mai sus chiar față de o chirie. De asemenea, și prețurile caselor și apartamentelor au rămas la un nivel ridicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:30 - Marcel Ciolacu: Anul viitor românii plătesc aceleași impozite pe proprietate. Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri (VIDEO)
12:26 - O bandă de hoți care a dat spargerea în București a fost prinsă în Timiș
12:18 - Ciocolata va ajunge de la un desert accesibil, la un produs de lux. Prețurile la cacao au atins niveluri recorduri
12:16 - Marcel Ciolacu: Politicieni disperați să își facă loc în turul 2 inventează scenarii iresponsabile. Nu va exista nicio imixtiune a Rusiei în procesul electoral / Aprobăm noi măsuri de sprijin pentru R. Moldova (VIDEO)
12:01 - Florin Roman, după declarațiile lui Gigi Becali: Blatul politic între PSD/AUR și Marcel Ciolacu/George Simion a fost confirmat cu nonșalanță din interior
11:59 - Oanei Paraschiv i s-a pus pata pe Sorin Brotnei. Ce s-a întâmplat după Asia Express
11:49 - 5 joburi moderne pe piața locală a resurselor umane
11:48 - Adrian Țuțuianu, despre o posibilă înțelegere între AUR și PSD: „Aceste acuzații dovedesc incapacitatea celor doi contracandidați, Ciucă și Geoană, de a performa electoral” (VIDEO)
11:39 - Alexandru Dimitriu: USR nu o să intre la guvernare cu PSD, acest partid toxic care a nenorocit România atâta timp (VIDEO)
11:36 - Încă o maimuță a murit la grădina zoologică din Hong Kong. Bilanțul mamiferelor moarte a ajuns la 12. Cauza decesului ar fi solul infectat cu o bacterie care poate afecta și oamenii