EXCLUSIV // Un nou scenariu relansează discuția despre posibilitățile de intervenție ale autorităților în urma apelurilor efectuate de Alexandra Măceșanu la serviciul unic de urgență 112. În timp ce purtătorul de cuvânt al Poliției s-a rezumat să declare că au fost furnizate trei adrese greșite, exonerându-și astfel colegii, analiza planșelor furnizate de STS demonstrează că, în aproximativ două ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne din județul Olt ar fi putut identifica și cerceta casa în care se găsea fata răpită de Gheorghe Dincă. Printr-o strategie simplă, dar extrem de eficientă – o procedură standard în mai multe țări occidentale -, autoritățile ar fi putut interveni cu succes cu 17 ore mai devreme. Poate chiar în timp util pentru a o salva pe tânăra Alexandra.
O metodă simplă, dar eficientă
Juristul USR Vlad Gheorghe a analizat planșele puse la dispoziție de STS și a identificat imobilele din zonă pe Google Earth. ”Sunt între 150 și 300 de case, în funcție de cât de extinsă vrei să fie aria de căutare, pornind de la antenele GSM”, arată Gheorghe.
Pornind de la antena indicată și extinzând căutarea, fără niciun alt criteriu de selecție al imobilelor, după 150 de case, autoritățile ar fi identificat locul exact în care se afla fata răpită.
Potrivit teoriei, explică juristul Vlad Gheorghe, căutarea unei persoane în astfel de condiții durează între 5 și 10 minute pentru fiecare casă, în funcție de dimensiunea proprietății și numărul de membri ai echipei. Cu doi agenți de poliție, o locuință de dimensiuni medii poate fi cercetată în aproximativ 5 minute.
Legal, fără mandat, în 2 ore
Cum polițiștii au invocat drept scuză pentru întârzieri și durata obținerii mandatului, juristul USR explică și de ce nu ar fi fost necesară nicio autorizație pentru cercetarea propusă de el.
”Operațiunile de acest gen se fac trimițând angajați ai MAI pe teren, în echipe de câte doi, având semnalmentele persoanei dispărute asupra lor. Echipele au ordine clare să raporteze orice li se pare suspect și să colecteze informații pe care le poți corobora ulterior. De multe ori vecinii pot oferi date relevante, de exemplu, poți afla că un anume cetățean e considerat periculos sau sadic, că își ucide câinii, poate. Sau, pur și simplu, poți descoperi o proprietate unde a funcționat un service auto și unde se află doi câini lup, detalii pe care ți le-a furnizat fata dispărută prin apelul la 112. Și nu e necesar niciun mandat de percheziție, pentru că nu cauți probe pentru un dosar, ci persoane sau indicii”, mai spune Vlad Gheorghe.
Astfel, dacă Ministerul de Interne ar fi alocat 400 de angajați din județul Olt acestei operațiuni, toate locuințele vizate ar fi putut fi cercetate simultan. Mobilizarea efectivelor necesare, referindu-ne aici la poliției, jandarmerie și chiar poliție locală nu ar fi putut depăși două ore, indiferent de situație.
Mai mulți angajați MAI pentru un meci de fotbal, decât pentru o răpire
Potrivit organigramei Inspectoratului de Jandarmi Județean ”General Constantin Dimitrescu ” Olt, trupele militarizate ale MAI numără 14 plutoane, și cum numărul de jandarmi dintr-un pluton oscilează între 15 și 30 de persoane, avem undeva între 200 și 400 de jandarmi în județ.
”Având în vedere importanța localității de interes strategic Deveselu, suntem îndreptățiți să credem că numărul jandarmilor tinde spre maxim”, adaugă Vlad Gheorghe.
Ca termen de comparație, pentru un meci de fotbal important desfășurat pe stadionul din Craiova, Ministerul de Interne mobilizează 500 de jandarmi și 200 de polițiști, la care se adaugă 150 de polițiști locali, aflați în subordinea municipalității.
Un număr mult mai mic de efective decât cel alocat unui meci de fotbal – doar 400 de polițiști, jandarmi și polițiști locali, spre deosebire de cele 850 persoane – ar fi cercetat întreaga zonă și ar fi găsit casa din care s-au efectuat apelurile la 112 în doar două ore. Cu 17 ore mai repede decât s-a întâmplat în realitate.
Nu legea trebuie schimbată, ci corupția eradicată
Juristul USR crede că principala problemă nu este una legislativă, ci mai degrabă un cumul de cauze, generate de corupție: ”Sigur că legile trebuie în general îmbunătățite și da, climatul actual este pro infractor și anti organ de cercetare. Dar acestea sunt circumstanțe, nu factori determinați. În mod direct, atitudinea polițiștilor, slaba lor pregătire, lipsa procedurilor și numărul redus de efective sunt cele care au dus la acest deznodământ. Iar toate acestea pornesc direct de la corupția care există în sistem. Avem o comunicare deficitară internă și interinstituțională, în condițiile în care până ca dosarul să ajungă la procuror, poate și după, nici măcar nu le lucra în mod centralizat. Vă mai spun doar că dispariția s-a raportat miercuri, apelul la 112 s-a efectuat joi la 11.05, iar dosarul s-a constituit oficial joi la 17.00”, a concluzionat Vlad Gheorghe.
Reamintim, Alexandra Măceșanu, fata de 15 ani răpită și ucisă de Gheorghe Dincă în Caracal, a apelat de 3 ori numărul de urgență 112, prima dată la ora 11.05, pe 25 iulie. Pe 26 iulie, la ora 6.00, după 19 ore, poliția descinde în locuința lui Dincă.