Localitățile aflate în scenariul verde, unde toți elevii se vor întoarce la școală de luni

Localitățile aflate în scenariul verde, unde toți elevii se vor întoarce la școală de luni
Sursa Foto: www.dreamstime.com

Din 8 februarie reîncep cursurilor în format fizic, însă situația depinde de rata de incidență din fiecare localitate. Mai exact, copiii și cadrele didactice din localitățile care se vor afla în scenariul verde, cu o rată de infectare de sub 1 la mie vor merge la școală. Parțial, același lucru vor face și cei din scenariul galben și roșu.

Care sunt scenariile după care elevii vor merge la școală

Președintele României Klaus Iohannis a prezentat, marți, cele trei scenarii, după o întâlnire la Cotroceni cu premierul și miniștrii Sănătății și Educației.

Astfel, în scenariul verde, respectiv în localitățile în care rata de infectare este între 0 și 1 la mia de locuitori, toți elevii și copii de la grădinită se întorc în unitățile de învățământ.

În scenariul galben, respectiv în localitățile în care rata de infectare între 1 și 3 cazuri la mia de locuitori, copiii de grădiniță, elevii din clasele I-IV, a VIII-a și a XII-a se întorc în unitățile de învățământ, restul online.

În scenariul roșu, respectiv în localitățile în care rata de infectare între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori, copiii de grădiniță și cei din clasele I-IV merg la școală, restul urmând cursuri online.

Care sunt localitățile aflate în scenariul verde

În acest moment, la nivel național sunt 31 județe în scenariul verde: Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

Pe de altă parte, la nivel național sunt 10 județe în scenariul galben și unul în cel roșu.

În fiecare județ există localități în diverse scenarii și cel mai probabil, Grupul de Comunicare Strategică va anunța lista definitivată la finalul săptămânii.

Sorin Cîmpeanu: Ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă

Amintim că autoritățile se gândesc la varianta în care activitatea dintr-o clasă să fie suspendată atunci când acolo sunt depistate două cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, care a explicat că detectarea unui singur caz nu va duce automat la suspendarea activității în clasa respectivă, „dar să se facă testarea”.

„Din perspectiva procesului educaţional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puţin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată şcoala, ci doar în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Conform ministrului, dacă un educator sau un învățător se va îmbolnăvi și nu îi va putea prelua nimeni atribuțiile, atunci acea clasă va trece la sistemul de predare online.

„Din păcate, în cele mai multe neexistând cadre didactice care ar putea să preia atribuţiile unui educator sau unui învăţător, acea clasă va trece în online”, a spus demnitarul.

Dacă sunt depistate mai mult de două cazuri și în alte clase, se suspendă activitatea întregii şcoli.

„Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii care sunt depistaţi pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală. Asta în sistemul preuniversitar. În sistemul universitar, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, pentru că aici vorbim de facultăţi, universităţi, clădiri, campusuri, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar principiul va fi acelaşi”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie