În România, mai exact în județul Sălaj, se află localitatea cu cel mai scurt nume. Acesta este format doar din 2 litere.
Ip este localitate, cu doar două litere, nu doar că deține un record inedit, ci are și o istorie profundă, întretăiată de tragedia unei nopți tulburi, scrie Click.
Aceasta a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1208 ca „villa Ypu”. Numele Ip își are originile în cuvântul grecesc „Hippolytos”, semnificând cal și eliberare.
În localitatea Ip, conform sursei, s-a petrecut o tragedie în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940. La câteva zile după Dictatul de la Viena, armata maghiară a masacrat 157 de români într-un act barbar. Evenimentele au fost declanșate de o serie de neînțelegeri și o grenadă aruncată de o localnică către doi militari maghiari, soldați care, fiind băuți, au manevrat greșit armamentul, rezultând în tragedia care avea să urmeze.
Pentru a justifica atrocitățile, horthyștii au organizat un recensământ al „porcilor grași,” în realitate un recensământ al familiilor de români.
Astfel că, vremurile tulburi au dus la o selecție nemiloasă în care 157 de români au fost uciși în casele lor.
În acest context, o placă comemorativă ridicată în 1984 amintește de fiecare victimă.