Localitatea din România cu cel mai scurt nume. Se află în Sălaj și e format doar din 2 litere

Localitatea din România cu cel mai scurt nume. Se află în Sălaj și e format doar din 2 litere
Sursa Foto: Freepik

În România, mai exact în județul Sălaj, se află localitatea cu cel mai scurt nume. Acesta este format doar din 2 litere.

Cum se numește localitatea din România cu cel mai scurt nume

Ip este localitate, cu doar două litere, nu doar că deține un record inedit, ci are și o istorie profundă, întretăiată de tragedia unei nopți tulburi, scrie Click.

Aceasta a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1208 ca „villa Ypu”. Numele Ip își are originile în cuvântul grecesc „Hippolytos”, semnificând cal și eliberare.

Tragedia din localitatea Ip

În localitatea Ip, conform sursei, s-a petrecut o tragedie în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940. La câteva zile după Dictatul de la Viena, armata maghiară a masacrat 157 de români într-un act barbar. Evenimentele au fost declanșate de o serie de neînțelegeri și o grenadă aruncată de o localnică către doi militari maghiari, soldați care, fiind băuți, au manevrat greșit armamentul, rezultând în tragedia care avea să urmeze.

Pentru a justifica atrocitățile, horthyștii au organizat un recensământ al „porcilor grași,” în realitate un recensământ al familiilor de români.

Astfel că, vremurile tulburi au dus la o selecție nemiloasă în care 157 de români au fost uciși în casele lor.

În acest context, o placă comemorativă ridicată în 1984 amintește de fiecare victimă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:48 - BEC a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban la alegerile prezidențiale. Deciziile luate cu privire la alte candidaturi analizate în ședința de duminică
23:27 - 11 victime după un accident violent între un microbuz și un autoturism, în Bihor
23:01 - A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian
22:36 - Rareș Bogdan: Numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte. Nu CCR-ul dominat de magistrați „garantați de PSD”
22:26 - Cristina Prună: Decizia CCR riscă să pună în pericol democrația. Îl favorizează tocmai pe Marcel Ciolacu, care își dorește un adversar precum George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:57 - Lucian Romașcanu: PNL atacă fără să se gândească foarte mult, ci doar din scopuri electorale, o instituție fundamentală a statului / Cea mai câștigată este Elena Lasconi. Simion se pare că nu poate beneficia de voturile Dianei Șoșoacă (VIDEO)
21:33 - Ionuț Stroe, despre cazul Diana Șoșoacă: Publicarea motivării CCR este crucială pentru a nu ajunge pe un tărâm al procedurilor nedemocratice (VIDEO)
21:09 - Bărbat transportat la spital după ce a căzut într-un canal tehnologic din București
20:45 - Ludovic Orban: Nu fac parte dintre aceia care să jelească scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă. Este principala goarnă a propagandei rusești și face servicii regimului criminal Putin (VIDEO)
20:23 - Biroul Electoral Central a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale / Eurodeputata depusese un nou dosar după decizia Curții Constituționale