Lobbyiștii din industria cărnii, petrolului și pesticidelor s-au prezentat în număr record la Cop16, summitul pentru climă

Publicat: 13 11. 2024, 08:23
Sursa foto: Shutterstock

Un număr record de reprezentanți ai afacerilor și lobbyști au avut acces la cele mai recente discuții ale ONU privind biodiversitatea și clima, anunță The Guardian.

Numărul participanților a crescut cu 46%

În total, 1.261 de delegați din afaceri și industrie s-au înscris pentru Cop16 în Cali, Columbia, o discuție care s-a încheiat fără progrese semnificative într-o serie de probleme cheie, inclusiv finanțarea conservării naturii, monitorizarea pierderii biodiversității și munca pentru reducerea subvențiilor comerciale dăunătoare mediului.

Numărul este mai mult decât dublu față de cei 613 prezenți la conferința anterioară a ONU privind biodiversitatea din 2022.

În ansamblu, numărul participanților a crescut cu 46%, făcând din Cop16 cea mai mare conferință despre natură și climă a ONU de până acum, deși afacerile și industria au crescut disproporționat. Grupurile industriale care lucrează în produse farmaceutice, petrol și gaze, produse agrochimice, procesarea alimentelor și a băuturilor și tehnologie au avut mai mulți oameni înscriși la summit, potrivit analizei DeSmog.

Unii pun la îndoială influența pe care ar fi putut-o avea aceste companii asupra rezultatelor negocierilor la summit.
Sectoarele cu cele mai mari creșteri au inclus prelucrarea alimentelor și a băuturilor (cu 460%) și tehnologia (cu 333%).

Prezența companiilor agrochimice, de pesticide și semințe a crescut cu 40% și, respectiv, 24% de la Cop15. „Cu siguranță am observat o forță de lobby mai puternică pentru politici care favorizează productivitatea agricolă și care s-au înfruntat cu obiectivele de conservare a naturii și cu poziția societății civile”, a declarat Oscar Soria, director al thinktank-ului Common Initiative.

Unele grupuri păreau să aibă relații strânse cu statele

A existat, de asemenea, o creștere cu 25% a reprezentanților biotehnologiei, despre care Soria a spus că au fost „agresivi în a respinge progresul legat de informațiile de secvențiere digitală (DSI)”.

Acesta este un acord voluntar de a face companiile să împartă profiturile din descoperirile comerciale derivate din genetica naturii. „Se pare dintr-o dată că sectorul privat și cel de afaceri s-au trezit și acum încearcă să-și apere interesele”, a spus el.

Grupul comercial din industria agrochimică și biotehnologică CropLife International a trimis 17 reprezentanți. Au fost 10 reprezentanți de la Nestlé și nouă de la ExxonMobil.

Acesta este un număr mai mare de participianți decât cel al delegațiilor unor țări, inclusiv Belize care avea șapte delegați, Jamaica cu șase și Bahamas cu doi.

Unele grupuri păreau să aibă relații strânse cu statele din care veneau, cu mai mult de o duzină de reprezentanți ai afacerilor înregistrați la delegațiile țării, mai degrabă decât la delegații de afaceri separate.

Printre acestea se numără CropLife, care avea trei membri ca parte a delegațiilor de țară ale Canadei și Braziliei. Trei reprezentanți ai companiei de producție chimică Basf au fost înregistrați în Mexic și Brazilia, în timp ce un reprezentant al industriei de la compania de culturi Syngenta a intrat în Elveția.

Opt reprezentanți ai Asociației Industriei de Biotehnologie din Brazilia, un grup de lobby al industriei biotehnologiei, au participat cu delegația guvernamentală a Braziliei.

Partidele din țară își stabilesc propriile delegații și cine le va reprezenta, iar acest proces nu este controlat de ONU, care organizează convenția privind diversitatea biologică (CBD).