Liviu Popescu, AOMR, atrage atenția: Pot fi generate discontinuități în furnizarea serviciilor de telecomunicații

Liviu Popescu, AOMR, atrage atenția: Pot fi generate discontinuități în furnizarea serviciilor de telecomunicații
Foto: Pixabay

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Telecomunicațiilor a organizat ieri o dezbatere pe marginea proiectului de lege care stabilește viitorul cadru de dezvoltare a rețelelor 5G în România. Proiectul a generat numeroase controverse de la început, lucru vizibil și în dezbatyerea de ieri, când mulți participanți au reclamat absența studiului de impact al noii propuneri legilative, solicitând totodată retragerea sa.

Liviu Popescu, director în cadrul Asociației Operatorilor Mobili din România (din care fac parte Orange România, Vodafone România și Telekom România) a declarat, în cadrul dezbaterii, că proiectul de lege în forma sa actuală e orientat pe identificarea producătorilor de echipamente și tehnologii, în condițiile în care el ar fi trebuit să identifice riscurile de securitate cu privire la echipamente. El și-a exprimat dorința ca proiectul de lege să integreze actele adoptate de Comisia Europeană privind securitatea cibernetică și dezvoltarea rețelelor 5G.

Conform lui Liviu Popescu, proiectul de lege va avea impact și asupra rezilienței echipamentelor din rețelele 2G, 3G și 4G care ar trebui înlocuite în următorii 5 ani, acest lucru urmând să atragă costuri susbtanțiale ale operatorilor. De altfel, reprezentantul AOMR a menționat că o estimare corectă a costurilor implicate nu poate fi realizată acum și există riscul afectării planurilor de afaceri și investițiilor în derulare ale operatorilor.

Liviu Popescu a atras atenția că noul proiect stabilește că operatorii vor trebui să achiziționeze, imediat după intrarea în vigoare a legii, echipamente și tehnologii numai de la furnizori autorizați, în condițiile în care autorizarea se va face în patru luni de la apariția legii. La aceasta se adaugă timpul necesar operatorului pentru a evalua și a alege între tehnologiile și echipamentele prezentate de furnizori, tot acest timp fiind ”o perioadă ce poate genera discontinuitatea în furnizarea serviciilor de telecomunicații”.

Proiectul de lege care crează cadrul normativ necesar realizării rețelelor 5G a fost lansat în consultare publică de MTIC în 4 august. Proiectul prevede că utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes national, precum și în rețelele 5G, cu excepția terminalelor folosite de utilizatorii finali va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări. Această autorizare se va acorda prin decizie a primului ministru, în baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`