Liviu Pop: Au loc discuții între Ministerul Economiei și Bancpost, există posibilitatea ca angajații de la Oltchim să încaseze banii luni
Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, luni, că se discută deblocarea contului în care se află o parte din banii de avans pentru luna august pentru angajații Oltchim, discuțiile fiind purtate între ministerul Economiei și Bancpost.
Liviu Pop, prezent la Arad pentru o întâlnire cu sindicatele la Prefectură, a declarat că salariații de la Oltchim ar putea primi, luni, o parte din avansul pe luna august, dat fiind că banii, 2,4 milioane de lei, au fost virați în contul societății încă de vineri.
„Vineri aveau în cont 24 de miliarde de lei bani vechi, bani care erau în contul Bancpost. Din păcate pentru angajaţii de la Oltchim, această sumă nu a putut fi virată ca avans la salariile pe luna august, 40 la sută din avans, deoarece banca a blocat contul combinatului. Astăzi (luni – n.r.) au loc discuţii între reprezentanţii băncii şi ai Ministerului Economiei pentru a debloca situaţia”, a spus Liviu Pop, citat de Mediafax.
După ce a afirmat că, în funcţie de rezultatele acestei discuţii, angajaţii şi-ar putea ridica banii chiar în cursul zilei de luni, Pop a spus că următoarea imediată problemă rămâne ”repornirea activității” combinatului.
„Aşteptăm să primim răspuns oficial pentru cei zece milioane de euro pe care să-i acordăm combinatului. Astfel se va rezolva repornirea unei părţi a combinatului, 65 la sută, împreună cu plata diferenţelor salariale”, a spus Pop.
Liviu Pop a cerut ca „firmele care au datorii la Oltchim, a fratelui deputatului Boureanu, a vărului fostului director general, a şoferului mătuşii şi cumnatei, toate firmele cu datorii de milioane de euro, să-şi plătească măcar 15 la sută din datorii”.
„Este o firmă care are 1,8 milioane de euro, care ar rezolva şi problema salariilor. A fost furt din banul public care va fi dovedit de organe foarte repede”, a afirmat el.
Liviu Pop a mai spus că datoriile Oltchim la bănci sunt de 180 de milioane de euro şi oricare dintre creditori ar putea bloca activitatea, „dar nu e în beneficiul nimănui să se intre în procedura de insolvenţă, pentru că toată lumea ar avea de pierdut”.
„Noua conducere Oltchim are discuţii cu toţi creditorii pentru o reeşalonare a datoriilor, iar în şase luni activitatea să fie la parametri necesari privatizării cu succes”, a mai spus Pop.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea să-şi reia activitatea în cel mult 30 de zile şi că salariile restante ale angajaţilor combinatului vor fi plătite parţial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori.
„Vineri am semnat o scrisoare către Comisia Europeană în care am înştiinţat că dorim să acordăm un ajutor de salvare pentru reluarea activităţii la Oltchim. Noi putem să acordăm un ajutor de salvare sub formă de împrumut pe termen de şase luni la dobânda pieţei pentru repornirea activităţii combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta şi din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să ştim şi ele cu ce sume vor veni la finanţare. (…) Noi sperăm ca în maxim o lună de zile să repornim combinatul”, a afirmat Chiţoiu.
Potrivit lui Chiţoiu, luni are loc o întâlnire cu băncile creditoare ale combinatului chimic din Vâlcea, în vederea găsirii unei soluţii pentru repornirea combinatului.
Totodată, una dintre băncile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmează să ridice sancţiunea după discuţiile cu reprezentanţii statului.
„O bancă a blocat conturile, că era normal să-şi recupereze ratele la credit, dar din discuţiile pe care le-am purtat cu banca respectivă urmează să fie deblocate conturile”, a continuat ministrul.
Activitatea Oltchim este oprită de la sfârşitul lunii august, iar salariile angajaţilor nu au fost achitate integral.