Lansarea navetei spațiale construite de SpaceX a fost amânată pentru sâmbătă, 30 mai, din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Moment istoric în această searăpentru NASA, carese pregătește să trimită în spațiudoi dintre astronauții săi, la bordul unei nave spațiale construite de SpaceX, compania de rachete fondată de Elon Musk.

Este prima dată în ultimii 10 ani când are loc o astfel de misiune și spre deosebire de lansările din trecut, orchestate de Nasa, de data aceasta SpaceX este responsabilă de lansare.

Lansarea NASA, în direct de la Kennedy Space Center din Florida

UPDATE:27 mai, ora 23:20 // Lansarea a fost amânată pentru sâmbătă, 30 mai, ora 22:22, ora României,din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Combustibilul va fi descărcat, iar apoi astronauții vor putea să părăsească capsula.

UPDATE:27 mai, ora 22:55 //SpaceX a început alimentarea cu carburant a rachetei. Procedura cunoscutădrept”Go/No-go poll” a fost demarată și au mai rămas aproximativ45 de minute până la lansare. Racheta Falcon 9 a SpaceX va fi încărcată cu RP-1, sau „Rocket Propellant 1” și „LOX”, adică oxigen lichid. Oxigenul este atât de rece încât devine lichid, iar după încărcarea, spectatorii vor putea vedea cum se ies aburi din rachetă.

Între timp, astronauții sunt în capsulaCrew Dragon de deasupra rachetei.Vremea este încă destul de problematică și deocamdată nu se știe dăcă condițiile vor fi optime pentru lansare la momentul stabilit.

UPDATE:27 mai, ora 21: 50 // Președintele american Donald Trump a sosit la Kennedy Space Center, la bordul unei aeronave Air Force Onecu care a survolat pista de lansare pentru a vedea mai bine pregătirile care au loc în jurul rachetei SpaceX și a capsulei Crew Dragon.

UPDATE: 27 mai, ora 21:45 // Astronauții Bob Behnken și Doug Hurleya au urcat la bordulcapsuleiSpaceX Crew Dragon, iar trapa aeronaveia fost închisă. Aceștia vor rămâne blocați în interiorul capsulei, în așteptarea lansării, în timp ce oficialii de la sol continuă să monitorizeze starea vremii și furtunacare îi îngrijorează, dar și eventualele probleme tehnice.

La ce oră are loc lansarea capsulei spațiale și cine sunt astronauții careurmează să ajungă în spațiu?

Robert Behnken, în vârstă de48 de ani, și Douglas Hurley, de 53 de ani, vor călători către Stația Spațială Internațională (ISS) la ora 23:30 PM, ora României, pe 27 mai, dela Kennedy Space Center din Florida, iar evenimentul va fitransmisîn direct lansarea pe site-ul Nasa, YouTube și alte platforme.

Operațiunile de lansarevor începe în jurul orei19.15, ora României.

Behnken și Hurley sunt astronauți ai Nasa din anul 2000 și au maizburat de două ori în misiunispațiale şi au fost implicaţi încă de la început în testarea capsulei Crew Dragon, deși este prima dată când participă împreună la o misiune de o asemenea anvergură.

Behnken va servi drept comandant al operațiunilor misiunii și va asuma responsabilitatea pentru întâlnirea, andocarea și desprinderea capsulei Dragon, în timp ce domnul Hurley va fi responsabil de lansare, aterizare și recuperarea vehiculului în rolul său de comandant.

Când vor ajunge astronauții la stația spațială?

Echipajul va ajunge la Stația Spațială Internațională la 19 ore de la lansare. Până atunci, astronauții vor testa zborul navei spațiale și vor verifica dacă sistemele funcționează așa cum au fost proiectate.

Călătoria în spațiu va dura aproximativ 10 minute. După aproximativ două minute, racheta se va separa în ceea ce se numește o primă parte și a doua parte.

Prima parte se va întoarce pe o pistă a SpaceX, care va fi staționată în Oceanul Atlantic în largul coastei Florida, în timp ce a doua parte a rachetei va continua călătoria cu capsula Crew Dragon.

Odată ajunsă pe orbită, capsula se va separa de a doua parte și va călători cu aproximativ 17.000 km / h, înainte de a se afla în poziția de a se întoarce și se andoca cu stația spațială, 24 de ore mai târziu.

Care este scopul acestei misiuni?

Misiunea, cunoscută sub numele de Demo-2, va permite Statelor Unite ale Americiisă trimită din nou oamenii în spațiu. Potrivit Nasa, aceasta este o misiune demonstrativă pentru a testa capacitatea SpaceX de a transfera astronauții către stația spațială și înapoi în siguranță. Este ultimul pas major necesar de către transportatorul astronautului SpaceX, Crew Dragon, pentru a obține certificarea prin Programul Comercial al Echipajelor Nasa pentru misiuni mai îndelungate în spațiu.

Cât va dura misiunea Demo-2?

Misiunea Demo-2 va dura între una și patru luni. Dardurata acestei misiuni va fi stabilită în momentul în care următorul echipaj comercial va putea călători în stația spațială. Nava spațială va putea să rămână pe orbită timp de cel puțin 210 zile.

Când va fi momentul să se întoarcă, echipajul va dezandoca autonom, împreună cu Behken și cuHurley la bord, și va pleca de la stația spațială.

La scurt timp după ce motoarele vor fi aprinse pentru a reintra în atmosfera Pământului, nava spațială va lansa patru parașute pentru a-și încetini coborârea și plonja în Oceanul Atlantic, chiar în largul coastei Florida.

Nava de recuperare a SpaceX, numită Go Navigator, va aștepta în apropiere pentru a prelua a-i prelua pe astronauți și a-i transporta spre Cape Canaveral.

Lansarea Demo-2 este o misiunea de care depindviitorele zboruri în spațiu

Misiunea este, din punct de vedere tehnic, zborul de testare final al navei spațiale a companiei.

SpaceX nu a dus niciodată oamenii în spațiu înainte. Crew Dragoneste o versiunemai nouă a primeicapsuleDragona SpaceX, care a fost folosită de multe ori pentru a transporta marfă, dar nu și oameni, la stația spațială.

Această navă are o capacitate depână la șapte persoane, dar va avea doar patru locuri pentru misiunile NASA. Dacă această lansare reușește, în cursul anului acesta urmează să mai fie transportați încăpatru astronauți către stația spațială.

Nasa a renunţat din 2010 la navetele spaţiale cu care s-a zburat 30 de ani, pentrua se concentra pe misiunile pentru Lună şi Marte.

Cum a fost fondată compania Space X?

Space Exploration Technologies Corporation, cunoscută caSpaceX, este ocompanie privatădinStatele Unite ale Americiidedicată realizării de vehicule pentrutransportînspaţiul cosmic, fondată ca ocompanie pornind de la zerode către co-fondatorul companieiPayPal, antreprenorulElon Musk.

Domeniul primar de lucru al companiei este proiectarea, realizarea şi dezvoltarea devehicule spaţiale de lansareparţial sau total refolosibile, aşa cum suntFalcon 1şiFalcon 9, respectiv seria decapsule spaţialenumiteDragon.

Cine esteElon Musk?

Antreprenorul miliardarElon Muskeste inginer, designer și proiectant industrial, antreprenor tehnologic și filantrop. Musk este CEO-ul companiilor Tesla şiSpaceX, două dintre companiile momentului în lume.

Totodată, el mai este și fondatorulThe Boring Company, co-fondator alNeuralink şi co-fondator şi iniţial co-preşedinte al consiluilui de administraţie alOpenAI.

Musk este cetățean al Africii de Sud, al S.U.A. și Canada. Născut şi crescut înPretoria,Africa de sud, Musk a studiat pentru puţin timp la Universitatea din Pretoria înainte să se mute înCanadacând avea 17 ani. A studiat la Queen’s University, iar apoi s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania, unde a primit o diplomă în economie de la Wharton School of the University of Pennsylvania şi o diplomă în fizică de la University of Pennsylvania School of Arts and Sciences. Şi-a început studiile doctorale în fizică aplicată şi ştiinţa materialelor laUniversitatea Stanfordîn 1995 dar a renunţat după două zile pentru cariera în afaceri.

Împreună cu fratele său a lansat Zip2, o companie de software web, care a fost cumpărată deCompaqpentru $340 milioane în 1999. Apoi Musk a fondatX.com, o bancă online. S-a unit cuConfinityîn 2000, care a lansatPayPalanul anterior iar apoi a fost cumpărat deeBaypentru $1.5 miliarde în octombrie 2002. Ulterior au fost gândite proiecteleSpaceX, Tesla, SolarCity, o companie de servicii energetice solare, Neuralink, o companie de neurotehnologie concentrată pe dezvoltarea interfeţelor creier-calculator și The Boring Company, o companie de construcţii în infrastructură şi tunele concentrată pe tunelele optimizate pentru maşini electrice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`