Livadă de fructe exotice de lângă Timișoara. Un bărbat cultivă kaki, kiwi și rodii care acum pot fi culese (VIDEO)

Publicat: 21 11. 2023, 15:34
Actualizat: 21 11. 2023, 15:34
Sursa foto: captura video Youtube/ Opinia Timișoarei

Livadă de fructe exotice din comuna Giroc, din Timișoara, este a unui bărbat care și-a dorit ca frcutele din Italia, Spania și alte țări mediteraneene să fie în grădina sa. Acum, frcutele sunt coapte și sunt numai bune de mâncat.

Cum a început cultivarea pomilor fructieri exotici

Bogdan Costea este timișoreanul care a reușit să cultive fructe care nimeni nu credea că se vor coace la noi în țară. A început cu o plantă de kiwi, iar acum are peste 50 de pomi cu fructe exotice, conform Opinia Timișoarei.

Totul a început în urmă cu zece ani când s-a mutat la casă, la marginea Timișoarei. El avea o pasiune pentru fructele exotice și a reușit să aclimatizeze primul kiwi, iar după doi ani, a mâncat kiwi din grădina sa.

„Avem arbore de căpșuni, avem kiwi pe garduri, avem kaki, avem aici 4 soiuri, din Italia, Spania, Japonia și Bulgaria. Cam din fiecare. Avem rodii, avem minikiwi”, enumeră bănățeanul Bogdan Costea.

Cum rezistă pomii exotici la temperaturile din România

Acești pomi fructieri nu rezistă la temperaturile scăzute care se înregistrează pe timp de iarnă în România, drept pentru care aclimatizarea acestora joacă un rol esențial.

„Pun coceni de porumb, imediat lângă pomi, cu folie autoclimatică în 3 straturi, creând astfel o atmosfera în care pomul poate să respire. Că și de asta trebuie să ținem cont. Trebuie să îi asigurăm și câteva grade în plus”, a mai spus agronomul.

Când toții românii și-au cules roadele tomnatice din grădini, Bogdan Costea abia acum o face.

Agronomul nu vinde fructele exotice, ci le consumă împreună cu prietenii, familia, dar și cu cei curioși care vor să vadă cu ochii lor cum pomii fructiferi exotici au prins rădăcini la noi în țară.

Timișoreanul a oferit un sfat și pentru cei care vor să încerce pe pielea lor cultivarea pomilor fructieri exotici, astfel că, oamenii trebuie să fie atenți la asigurarea unei temperaturi potrivite.

De câțiva ani de zile, în România nu se mai înregistrează temperaturi atât de scăzute în sezonul de iarnă, iar în Banat iernile sunt din ce în ce mai blânde, iar verile sunt foarte calde, asta din cauza schimbărilor climatice.