Litoralul românesc, invadat de alge. Este cea mai mare cantitate de plante marine adusă de ape în ultimii 10 ani: ‘E clar, nici natura nu ține deloc cu noi’ (VIDEO)

Litoralul românesc, invadat de alge. Este cea mai mare cantitate de plante marine adusă de ape în ultimii 10 ani: 'E clar, nici natura nu ține deloc cu noi' (VIDEO)
Foto: Facebook / Bogdan Bola

Este dezastru pe litoralul românesc. Tone de alge au invadat plajele, şi malul mării, formând un covor verde, înfiorător. Stratul tot mai gros și mirosul greu de suportat îi îndepărtează pe cei care vin să se relaxeze la malul mării. Vorbim de cea mai mare cantitate de plante marine adusă de ape în ultimii 10 ani.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Litoralul românesc, invadat de alge

Litoralul se confruntă cu această problemă de mai multe săptămâni. Sute de tone de alge au fost aduse la mal din cauza ploilor din ultima perioadă, a creşterii nivelului Dunării şi a vântului, care bate dinspre nordul litoralului.

Specialiștii spun ca nu au soluții pentru această invazie și că sunt ani de când au mai văzut așa ceva.

În ciuda intervenţiei continue a utilajelor de la Apele Române, în zorii zilei țărmul este acoperit din nou de o pătură groasă de alge.

”Am scos toate echipele, pe timpul nopţii, pentru a limita cât mai mult efectele acestui val de alge pe litoral. Însă, numărul mic de oameni care lucrează efectiv pe plajă, numărul insuficient de utilaje pe care le avem în acest moment, cât şi lipsa unor maşini/ambarcaţiuni specifice unei astfel de sarcini va îngreuna cu mult munca acestor oameni minunaţi”, a declarat directorul general al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Bogdan Bola, potrivit ziarului local Cuget Liber.

Litoralul invadat de alge

Saturn – Mangalia – Vama Veche, cele mai afectate zone de alge

Zonele cele mai afectate sunt în sudul litoralului, în special pe zona Saturn – Mangalia – Vama Veche.

”Dacă nu vom remedia urgent acest aspect, care, din păcate, durează de ani de zile, aceste probleme se vor repeta la nesfârşit. Să mai punem oamenii să muncească la furcă în mileniul III mi se pare o barbarie din partea noastră, ca şi conducere ABADL. În cel mult o săptămână, vom face un plan de bătaie şi vom cere utilajele care ne lipsesc pe litoral de ani de zile”, a mai precizat şeful ABADL.

Nici la Mamaia situația nu este mai bună, arată Bola.

„E clar, nici natura nu ține deloc cu noi (nu că ar avea de ce): dacă de dimineață malul litoralului în dreptul stațiunii Mamaia era curat aproape în totalitate, în doar câteva ore, schimbându-se direcția vântului, linia țărmului este efectiv înecată în alge aduse de curenți. Și imaginați-vă că adâncimea acestui strat este de până la jumătate de metru. Oamenii care au îmbătrânit muncind la Apele Române îmi spun că un astfel de fenomen nu a mai avut loc de cel puțin 10 ani…”

Litoralul românesc, invadat de alge

Din păcate, canicula și temperatura foarte ridicată a apei din această perioadă, combinate cu o iarnă de-a dreptul călduroasă, foarte propice dezvoltării fenomenului algal, zădărnicesc eforturile.

“Iar unii mai cred că fenomenul încălzirii globale nu există…Oricum ar fi, noi ne vom face treaba în continuare, cu tot ce putem aduce în această luptă, însă dorim ca lumea să înțeleagă un lucru: avem de-a face cu un fenomen natural, care nu are efecte negative asupra sănătății oamenilor (dimpotrivă chiar). Având în vedere că weekendul abia începe, vom încerca să ne dublăm efoeturile și să strângem aceste alge chiar și pe timpul zilei, fără să deranjăm prea mult operatorii și turiștii”, mai spune Bola.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`