Stațiunile de la Marea Neagră sunt pline, dar litoralul românesc rămâne în continuare un loc al contrastelor, unde deși există hoteluri cu prețuri pe noapte mai mari decât salariul minim pe economie, există și turiști care dorm pe pământ sau în mașini. De pe litoral sunt nelipsite și „țepele”, iar peisajul vârfului de sezon este întregit de traficul infernal dintre nordul și sudul litoralului, transmite Adevărul.
Patronatele din turism spun că acest final de săptămână a fost cel mai aglomerat din sezonul estival 2021, cu peste 135.000 de turiști înregistrați oficial pe litoral, însă numărul lor este și mai mare dacă sunt luate în calcul persoanele care se cazează în apartamente sau „la privat”. Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, a explicat că turist pe litoral este doar cel care se cazează în structuri clasificate.
Prețurile rămân la un nivel ridicat pe litoral. Există hoteluri în stațiuni ca Mamaia și Eforie Nord unde o noapte de cazare costă cât salariul minim pe economie.
Deși este plin sezon, există chiar și afaceri care se închid, cum este cazul Coco Beach Mamaia, care a reclamat lărgirea plajelor și noul nisip.
Într-un deplin contrast cu prețurile, pe litoralul românesc există turiști care dorm în mașini sau pe iarbă, în fața hotelurilor. Mulții dintre utilizatorii de rețele sociale, unde imaginile de acest gen au devenit virale, spun că inițiativa este lăudabilă și că este o alternativă potrivită la prețurile piperate de pe litoral: „Decât să dea 300-400 de lei pe noapte la hotel, mai bine plătește parcarea și cu restul distracție”.
Există turiști care reclamă că au ajuns la mare și au constatat că rezervarea lor nu mai este valabilă, deși au plătit avans. Unii proprietari preferă să fie neserioși și să dea cazarea celui care oferă mai mulți bani. Există și cazuri de anunțuri false, cu oameni care plătesc pentru cazare fără să verifice dacă aceasta există în realitate, pentru ca mai apoi să rămână cu banii luați și la telefon să nu le mai răspundă nimeni.
Autoritățile fac zilnic controale pe litoral, iar amenzile de milioane de lei curg în continuare.
Imaginea este completată de traficul infernal dintre Constanța și Vama Veche. Adesea, turiștii stau ore întregi pe deja-celebrul DN 39, deși vor să parcurgă o distanță de doar câteva zeci de kilometri. Deși autoritățile județene se laudă că vor să facă un drum expres sau chiar o autostradă a sudului, niciun anunț nu s-a concretizat efectiv.