Litoralul a fost invadat de alge roșii. Biologii explică care este cauza fenomenului

Litoralul a fost invadat de alge roșii. Biologii explică care este cauza fenomenului
Sursa foto: Freepik

În timpul verii, algele verzi au fost cele care au creat disconfort turiștilor, iar în prezent, o nouă specie de alge a acaparat plajele. Valurile au adus la mal o specie de alge roșii.

Care este explicația acestui fenomen

Experții sunt de părere că apa caldă a dus la apariția acestor alge. Pe o distanță de mai mult de un kilometru de la dig, pe plaja din Constanța, algele au invadat nisipul, iar marea a devenit roșie. Odată ce ajung pe mal, acestea se usucă și capătă o culoare mov, conform observatornews.ro. 

Nu este prima dată când algele roșii au apărut pe litoral. În luna februarie, Marea Neagră a avut timp de mai multe zile o nuanță roșiatică.

„Este un simbol că apa anul acesta a fost mult mai limpede”

Explicația apariției acestor alge este că apa mării a fost mult mai caldă decât de obicei, iar această temperatură a favorizat apariția algelor roșii. „Ea provine sigur de pe digurile din apropiere care au fost construite relativ recent. Este de asemenea, un simbol al faptului că apa anul acesta a fost mult mai limpede”, spune Răzvan Popescu, biolog.

„Este o algă care nu are nevoie de lumină multă și trăiește la adâncimi mari 30-40-50 de m, acolo unde lumnina doar albastră patrunde. Este apa în continuare caldă, faptul că e lumină mai puțină şi au spaţiu în concurenţă cu algele verzi să se multimplice”, explică Adrian Bîlbă, biolog.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`