Lista localităților cu incidență mai mare de 3, actualizată: 185 de orașe din România, în scenariul roșu
Lista localităților cu o incidență mai mare de 3 la mie a fost actualizată. Astfel, în prezent, în România sunt 185 de orașe în scenariul roșu și 991 de sate și comune.
Cele mai mari valori sunt raportate pentru orașul Bragadiru – 14,12 (Ilfov); orașul Videle – 12,11 (Teleorman); orașul Popești – Leordeni (12,08 (Ilfov). La capătul listei se numără orașele orașul Livada – 3,01 (Satu Mare); orașul Răcari – 3,01 (Dâmbovița).
Lista integrală cu localitățile ce au o rată de infectare mai mare de trei poate fi consultată aici!
Măsurile ce se aplică în localitățile cu o rată de infectare mai mare de 6 la mie
Guvernul a adoptat sâmbătă restricțiile decise joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Așadar, începând de duminică, 3 octombrie, ora 00.00, masca redevine obligatorie în spaţiile deschise, în localităţile cu peste 6 la mie pentru toată lumea.
Sălile de spectacol, de evenimente, precum și cafenelele rămân deschise la 50% din capacitate doar pentru vaccinați și cei trecuți prin boală, nu și pentru cei testați, doar în intervalul orar 5.00 – 24.00.
Magazinele se vor închide de la ora 22:00, școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare, iar cei vaccinați sau trecuți prin boală vor putea participa la evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mie.
Restricții în activitatea operatorilor economici
- Se instituie obligatia pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea in intervalul orar 5,00-18,00
- În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu
- Unitatile farmaceutice, benzinariile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum si operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane si rutier de marfuri isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara.
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este interzisă.
- Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
- Măsurile se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent
- În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 1 și pct. 2 este restricţionată sau închisă se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective
- Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber cu excepția celor prevăzute la alin (3), cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății și al ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin 2 din legea 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
- Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.
Restricții pentru sălile de sport și săli de jocuri
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este interzisă.
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este interzisă
- Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă
- Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este interzisă
- Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este interzisă
- Activitatea piețelor agroalimentare, inclusiv a piețelor volante, a târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, (comerțul cu produse și servicii de piață în unele zone publice) se desfășoară cu restricții
- Operatorii economici au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat
- În cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, organizatorii/operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit prezentei anexe au obligația de a verifica existența documentelor, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2 a acestor persoane.
- Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.