Snacks-urile favorite ale românilor ar putea fi interzise de anul viitor. Margarina, chipsurile și popcorn-ul conțin un ingredient nociv pentru organism

Snacks-urile favorite ale românilor ar putea fi interzise de anul viitor. Margarina, chipsurile și popcorn-ul conțin un ingredient nociv pentru organism
Sursa Foto: thesoberworld

Românii nu vor mai găsi de anul viitor la raftmargarină, popcorn pentru microunde, supă la plicși alte “bunătăți” toxice, dacăproducătorii nu vor scoate din rețete un ingredient nociv. Este vorba despreacizi grași trans sintetci, care duc la apariția unor boli metebolice grave.

Lista snacks-urilornocive interzise de anul viitor

Primele care vor putea dispărea de la raft suntpopcorn-ul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarina, produsele preparate termic prin prăjire, supele concentrate și la plic, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile șiuleiurile vegetale solidificate tehnologic

”Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, a declarat Adrian Wiener, inițiatorul proicetului de lege.

Legea care interzice comercializarea produselor care conțin acizi grași transsinteticia fost aprobată recent de Parlament și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Astfel, România se va alăturadirectivelorUniunii Europene în ceea ce privește sănătatea consumatorilor.

Reglementareaar putea intra în vigoare de la1 aprilie 2021și ar putea scoate de la vânzare snacks-urile favorite ale românilor, dacă producătorii nu le vor face mai sănătoase.

De ce sunt introduse ingrediente nocive în alimente

Din dorința de a fabrica un produs alimentar mai ieftin,firmele producătoare adaugă acizi grași trans fie sintetici, fie de origine vegetală, în locul celor de origine animală.

Pentru a continua să își vândă produsele, producătorii vor trebui să revizuiască rețetele, astfel încât conținutul acizi grași trans să nu depășească 2 grame/100 grame de grăsime din conținut.

Ce boli produc grăsimile sintetice

Grăsimile au un rol esenţial în funcționarea organismului,fiind necesare pentru corecta desfăşurare a proceselor metaboliceşi menţinerea stării de sănătate.În cazul în care grăsimile naturale lipsesc din alimentaţie sau sunt înlocuite cu grăsimiartificiale, procesele fiziologice nu se mai pot desfăşura normal, apărând boli precum malnutriţie, depresii, ateromatoză, boli cardiovasculare, neurodegenerative, status inflamator sistemic,boli cardiovasculare,renale, hipertensiune arterială, neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), artrite reumatoide, aritmii cardiace,infarctmiocardic, accidentevasculare cerebrale, cancerși diabet.Se estimează că între 3.500 și 5.000 de români mor anual din cauzaacizi grași transsintetici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”