Snacks-urile favorite ale românilor ar putea fi interzise de anul viitor. Margarina, chipsurile și popcorn-ul conțin un ingredient nociv pentru organism

Snacks-urile favorite ale românilor ar putea fi interzise de anul viitor. Margarina, chipsurile și popcorn-ul conțin un ingredient nociv pentru organism
Sursa Foto: thesoberworld

Românii nu vor mai găsi de anul viitor la raftmargarină, popcorn pentru microunde, supă la plicși alte “bunătăți” toxice, dacăproducătorii nu vor scoate din rețete un ingredient nociv. Este vorba despreacizi grași trans sintetci, care duc la apariția unor boli metebolice grave.

Lista snacks-urilornocive interzise de anul viitor

Primele care vor putea dispărea de la raft suntpopcorn-ul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarina, produsele preparate termic prin prăjire, supele concentrate și la plic, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile șiuleiurile vegetale solidificate tehnologic

”Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, a declarat Adrian Wiener, inițiatorul proicetului de lege.

Legea care interzice comercializarea produselor care conțin acizi grași transsinteticia fost aprobată recent de Parlament și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Astfel, România se va alăturadirectivelorUniunii Europene în ceea ce privește sănătatea consumatorilor.

Reglementareaar putea intra în vigoare de la1 aprilie 2021și ar putea scoate de la vânzare snacks-urile favorite ale românilor, dacă producătorii nu le vor face mai sănătoase.

De ce sunt introduse ingrediente nocive în alimente

Din dorința de a fabrica un produs alimentar mai ieftin,firmele producătoare adaugă acizi grași trans fie sintetici, fie de origine vegetală, în locul celor de origine animală.

Pentru a continua să își vândă produsele, producătorii vor trebui să revizuiască rețetele, astfel încât conținutul acizi grași trans să nu depășească 2 grame/100 grame de grăsime din conținut.

Ce boli produc grăsimile sintetice

Grăsimile au un rol esenţial în funcționarea organismului,fiind necesare pentru corecta desfăşurare a proceselor metaboliceşi menţinerea stării de sănătate.În cazul în care grăsimile naturale lipsesc din alimentaţie sau sunt înlocuite cu grăsimiartificiale, procesele fiziologice nu se mai pot desfăşura normal, apărând boli precum malnutriţie, depresii, ateromatoză, boli cardiovasculare, neurodegenerative, status inflamator sistemic,boli cardiovasculare,renale, hipertensiune arterială, neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), artrite reumatoide, aritmii cardiace,infarctmiocardic, accidentevasculare cerebrale, cancerși diabet.Se estimează că între 3.500 și 5.000 de români mor anual din cauzaacizi grași transsintetici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`