Lipsa ajutoarelor sociale a închis barurile din sat: Povestea incredibilă din județul Iași unde crâșmele au dat faliment pentru că primarul nu a mai dat bani, iar oamenii au ieșit la muncă

Publicat: 23 12. 2019, 10:11
Foto: Pixabay

Patru din cele cinci baruri din comuna ieșeană Costuleni s-au închis sau s-au transformat în magazine mixte după ce au rămas fără clienți pentrucă oamenii au ieșit la muncă fiind că primarul a decis să le taie ajutoarele sociale.

„Au banul lor și nu mai dau banii pe băutură, că toți banii erau la crâșmă”, spune acum edilul.

Din toți cei care primeau alocație de la primărie, doar 2% mai sunt acum pe statul de plată. Mai exact, din 254 de asistați sociali câți erau în vara lui 2016, acum în Costuleni mai sunt doar patru.

„Magazinul este practic închis de vreun an de zile. Nu prea am mai avut clienți. Au decedat foarte mulți pensionari și nu prea mai aveam vânzare, iar asistații sociali veneau și ei, că oricum treceau prin zonă. Dădeam și pe caiet, sigur că dădeam pe caiet, că altfel nu aveau bani. Lăsau cam 100 de lei pe lună, din 200 cât primeau ajutor social, de unde să dea mai mult?”, a povestit fostul afacerist din Costuleni, Viorel Ursu, conform Hotnews.

Conform primarului, din cei 254 de asistanți sociali pe mai bine de jumătate din ei a reușit să îi angajeze la diferite firme din Iași, iar restul lucrează cu ziua prin comună și acum, pentru că au banul lor, muncit, oamenii nu îl mai dau pe băutură în sat.

„Au banul lor. Și nu mai dau banii pe băutură, că toți banii erau la crâșmă. Aveau deschis un cont, valoarea – cât avea de luat, 200 – 300 de lei din ajutorul social împreună cu soția era înregistrată pe caiet la crâșmă. Când îi se termina debitul, gata, se oprea nu le mai dădea băutură. Venea următoarea lună, deschidea iar contul și iarăși îi găseai la crâșmă, nu în altă parte” , a explicat primarul.

Acesta susține că un alt efect al faptului că mulți dintre foștii asistați sociali s-au angajat este acela al scăderii ratei abandonului școlar al copiilor, pentru că acum oamenii din comună au mai multă grijă de copii și le acordă mai mult timp.