Ministerul Educației pune la dispoziția elevilor, părinților și cadrelor didactice două linii telefonice gratuite, unde pot solicita informații despre începerea anului școlar

Publicat: 04 09. 2020, 10:10
Foto: Pixabay

Minsterul Educației şi Cercetării a anunțat, printr-un comunicat de presă,că deschis două liniiTelverde, unde cei interesați pot primi informații cu privire la începerea noului an şcolar și universitar.

Astfel, se va facilita accesul la informaţii într-o perioadă în care pandemia de COVID-19 dă peste capactivitatea didactică.

Numărul la care elevii, studenţiişi părinţii pot cere informații despre noul an școlar

Prima linie Telverde – 0800 67 20 31 – va fi pusă la dispoziţia elevilor, studenţilor şi părinţilor, în vederea obţinerii de informaţii privind reluarea/desfăşurarea procesului instructiv-educativ.

Linie Telverde pentru reprezentanțiiunităţilor de învăţământ

A doua linie Telverde – 0800 67 20 32 – va fi destinată reprezentanţilor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi administraţiei publice locale, cu scopul de a oferi consultanţă în materie de accesare a fondurilor europene prevăzute prin OUG nr. 144/2020.

Ambele linii telefonice, gratuite, vor funcţiona de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 16:00.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării pune la dispoziție și portalul educatiacontinua.edu.ro, ca mijloc de informare directă pentru elevi, studenţi, părinţi, cadre didactice, precum şi pentru alte categorii de public.

Calendar școlar 2020-2021

Anul școlar 2020-2021 va debuta pe data de 14 septembrie 2020, sub incidența unor reguli, fiind compus din 34 de săptămâni de cursuri, structurate în două semestre.

Primul semestru al noului an școlar va avea 17 săptămâni, de pe 14 septembrie până pe 29 ianuarie 2021.

Vacanța de iarnă va fi inclusă în perioada 23 decembrie 2020- 10 ianuarie 2021, iar apoi elevii se vor întoarce înapoi la clase pe 11 ianuarie 2021.

Vacanța de o săptămână a elevilor din ciclul primar și a copiilor din grupele învăţământului preşcolar este stabilită în perioada 26 octombrie -1 noiembrie.

Al doilea semestru din anul școlar 2020-2021 va începe pe 8 februarie 2021 și se va încheia pe 18 iunie 2021, când elevii vor intra în vacanța de vară. Și acest semestru are 17 săptămâni de cursuri, având incluse și două vacanțe:

– vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021

– vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021

Programul „Şcoala altfel” va fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, iar fiecare unitate de învătământ își va alege cele 5 zile pentru desfășurarea programului.

De asemenea, tezele vor avea loc la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, a mai anunțat Ministerului Educației.

Reguli pentru noul an școlar

Potrivit unui ordin al Ministrului Sănătății, publicat înMonitorul Oficial, elevii nu vor da teze sau lucrări de control în zilele de luni și vineri sau în două zile consecutive.

De asemenea, într-o săptămână pot fi prevăzute doar două teze, ceea ce înseamnă că acestea pot fi stabilite doar pentru zilele de marți și joi, în condițiile în care în prima și ultima zi a săptămânii nu pot fi programate astfel de evaluări, iar acestea nu trebuie să aibă loc în două zile consecutive.

Același document prevede și că ghiozdanul nu poate avea o greutate mai mare de 10% decât greutatea elevului.

„Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școala și de la școală, trebuie adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor.

Elevii din ciclul primar și gimnazial folosesc ghiozdane de spate cu fața posterioară întărită. Greutatea continuțului ghiozdanului la toate ciclurile de învățământ nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului”, mai prevede ordinul de ministru.

Autoritățile au pregătittrei scenariiîn funcție de care se vor relua cursurile în noul an școlar, în contextul epidemiei de COVID-19 de pe teritoriul României.

”Înscenariul verde, toți elevii pot participa la cursuri în condiții de protecție sanitară, unscenariul galben, în care elevii pot participa fizic la cursuri, mai puțin cei din cei din clasele V, VII, IX, XI, care pot participa alternativ, fizic și online. Adică prin rotație: jumătate de clasă fizic, jumătate online. Decizia e la nivel de unitate de învățământ. Consiliul de Administrație propune un scenariu, Inspectoratul școlar și DSP vor aviza și Comitetul județean sau cel al municipiului București pentru situații de urgență va da acceptul. Am dat astfel autonomie locală”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, pe B1 TV.

Al treilea scenariu, cel roșu, prevede că toți elevii vor face cursuri online.