Limitarea cash-ului nu va funcționa momentan în țara noastră, susține profesorul de economie Mircea Coșea.
Deși a menționat că nu se opune limitării cash-ului, profesorul Coșea a declarat că nu este momentul, pentru că un astfel de salt peste etape nu ar face bine.
De asemenea, el a mai spus că „România nu este pregătiră deloc pentru așa ceva. Din contră, această măsură va crea mai multe efecte negative decât pozitive”.
Profesorul Coșea spune că ideea limitării cash-ului a venit de la ANAF, fiind prezentată public de fostul președinte al instituției, iar acum „ domnul prim-ministru spune, într-un interviu foarte recent, că ideea era de fapt de la specialiștii ANAF-ului, pe care domnul prim-ministru nu îi contrazice pentru că sunt specialiști”.
Limitarea cash-ului este „într-un într-un trend de descreștere din punct de vedere al politicilor economice abordate. Scandinavia, care într-o anumită perioadă a mers foarte vertiginos în această direcție, a renunțat pentru că deocamdată nu sunt create toate condițiile”, a mai spus profesorul de economie.
Primele două condiții tehnice de implementare a limitării banilor cash au legătură cu idee că nu există o rețea de instrumente IT să faciliteze accesul fiecărui cetățean „indiferent de locul unde stă, indiferent de vârstă de sex, de pregătire, deci să permită fiecărui cetățean să lucreze cu aceste aparate”.
„În al doilea rând, într-o țară ca România, unde avem fel de fel de probleme cu educația, o perioadă de informare și de educație economică a cetățenilor, mai ales în mediul rural și mai ales de o anumită vârstă, este foarte slabă. Putem să spunem lucrul acesta fără să ne speriem, pentru că asta am moștenit, așa au mers lucrurile. Dar deocamdată să pui acești cetățeni care nu au pregătire, nu știu despre ce e vorba – mai au și un fel de conservatorism, în sensul în care banii trebuie ținuți în buzunar să îi poți număra în fiecare zi, să vezi dacă nu cumva a fugit vreunul pe undeva, ținutul banilor sub saltea nefiind o vorbă goală – să meargă la bancomat să își scoată bani pentru o pâine este complicat.
Mai este și al treilea argument care este de natură ideologică. Lumea a început să vorbească despre intenția guvernului de a ne controla, de a introduce democrația economică sub saltea și de a pune în față un fel de dictatură economică. A apărut și o altă problemă care este de natură monetar-bancară. Guvernul a creat o nouă piață pentru bănci. Banca este o societate comercială, nu este un fond de binefacere, banca trebuie să obțină profit. Profitul se creează la bancă pe piața creditelor. Și acum a mai apărut o piață pe care a creat-o Guvernul la o amploare extraordinară – piața comisionului de card”, a mai spus profesorul Mircea Coșea, potrivit dcnews.ro.